En liten gruppe studenter ved Johns Hopkins University i USA begynte å følge koronasmitten i Kina allerede i januar. «Covid-19 dashboard» samler inn smitteinformasjon fra hele verden døgnet rundt. Natt til fredag bikket antall smittede over 30 millioner mennesker.

– Svært alvorlig situasjon

USA, India, Brasil og Russland topper oversikten med 17,2 millioner bekreftede smittede. Nesten 950.000 er bekreftet døde i hva som er den alvorligste pandemien siden den såkalte spanskesyken for 100 år siden.

De reelle smittetallene er betydelig høyere. Den sørafrikanske regjeringen mener 12 millioner er smittet i landet – nesten 20 ganger høyere enn hva de offisielle statistikkene viser.

– Vi har en svært alvorlig situasjon som utspiller seg foran oss i Europa. Over halvparten av europeiske land har rapportert om en økning på over ti prosent i antall tilfeller de siste to ukene. Syv land har mer enn en dobling i samme perioden, sa WHOs regiondirektør Hans Kluge på en pressekonferanse på torsdag.

Ved midnatt var det registrert 12.644 koronasmittede i Norge. Dette er en økning på 146 siste døgn. Dette er den nest høyeste daglige økningen i september.

Forsinket vaksine

Farmasiselskapet Moderna var først ute med å starte uttesting av en mulig vaksine på mennesker på forsommeren. Modernas toppsjef sier til næringslivskanalen CNBC at de tidligst vil vite om vaksinen vil være effektiv mot koronaviruset i november.

Tidligere ble det antatt at foreløpige resultater ville foreligge i andre halvdel av september. Modernas aksjekurs har falt med nesten 30 prosent fra slutten av juli og falt også på torsdag med nesten to prosent.

– Hvis infeksjonsraten i USA skulle avta de neste ukene kan resultatene bli forsinket til desember, sier konsernsjef Stephane Bancel til CNBC.

Moderna må vente med å analysere resultatene inntil minst 53 av deltagerne i undersøkelsen viser tydelige symptomer på sykdommen. Resultatene fra siste fase vil først være klar når minst 151 av deltagerne er blitt syke. Det vil tidligst skje i mai 2021.

– Nærmer oss en vaksine

President Donald Trump sa tidligere denne uken at en vaksine ville være klar i oktober.

Disse tre vaksineprodusentene får resultater denne måneden og neste
Tidligresultater fra tre vaksineforsøk er klare de neste ukene.
00:36
Publisert:

– Vi nærmer oss en vaksine og vi er mye nærmere enn hva jeg tror folk flest ønsker å si. Jeg tror vi kan starte en gang i oktober. Så snart dette bekreftes kan vi starte opp, sa Trump på onsdag.

USA har forhåndsbetalt milliardbeløp på for å få tidlig tilgang til vaksiner fra blant annet Moderna, Pfizer og AstraZenec.

Over 25.000 har fått første dose av den mulige vaksinen fra Moderna. Målet er at 30.000 mennesker skal delta, hvor deltagerne får en lavere dose etter 29 dager.

Masseproduksjonen av flere typer vaksinekandidater er i gang – før det er bekreftet av noen av disse vil fungere. For seks måneder siden mente ekspertene en vaksine tidligst ville være klar innen 18 måneder.

Økonomisk kollaps i India

India vil sannsynligvis gå forbi USA i antall smittede i løpet av oktober. På torsdag ble det registrert over 97.000 nye smittede i India. Det indiske samfunnet ble nedstengt i vår i seks uker og deretter gjenåpnet. Da startet smitten for fullt.

Ni vaksineprodusenter har kommet med dette løftet
Sjefene for ni selskaper som ligger i tet på vaksineforskningen har signert løftet og kaller pasientenes sikkerhet en topprioritet.
00:42
Publisert:

Få økonomier er rammet hardere av koronaviruset enn India, som er verdens mest folkerike med en befolkning på 1,4 milliarder.

– Vi ser den andre smittebølgen ramme verden. India har fortsatt ikke klart å få en utflating av den første smittekurven, sier sjeføkonom Sunil Kumar Sinha hos Fitch Ratings til Bloomberg.

Fitch har nettopp nedjustert utsiktene for den indiske økonomien – fra en nedgang i den økonomiske aktiviteten på 5,8 prosent i år til en nedgang på 11,8 prosent. Goldman Sachs mener den indiske økonomien vil få en nedgang på 14,8 prosent, ifølge en ny prognose fra denne uken.

– Dette er virkelig alvorlig. Vi er ikke engang midt i utbruddet. Dette er verre enn science fiction, sa David Nabarro, som er spesialutsending fra Verdens helseorganisasjon (WHO) tidligere denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.