De amerikanske aksjeindeksene fortsatte å falle på onsdag med over tre prosent. Den brede S&P 500-indeksen har falt med over fem prosent denne uken. Den europeiske Stoxx Europe 600 Index falt med tre prosent til det laveste nivået på nesten fem måneder.

– Lykke til med det

Tyskland satte en ny koronasmitterekord med nesten 15.000 nye tilfeller på onsdag. Frankrike vil stenge ned til desember etter at nesten 1,2 millioner er registrert smittet og antall dødsfall nærmer seg 36.000.

– Landet er nå overveldet av en andre smittebølge, som uten tvil blir vanskeligere og mer dødelig enn den første, sa president Emmanuel Macron i en tale til det franske folk på onsdag kveld.

Den britiske regjeringsrådgiveren Mark Walport advarer om at antall sykehusinnleggelser kan tredobles i november hvis det ikke kommer nye innstramninger. De britiske innstramningene som allerede er innført er de samme som Tyskland og Frankrike vil innføre.

Finansinstitusjonen ING mener at den økte smitten i Europa gjør investorer nervøse og overgår bekymring rundt det amerikanske valget i neste uke.

Unge, sunne mennesker får skader på hjertet etter koronavirus
En liten studie fant hjerteskader hos én av syv koronasmittede idrettsutøvere på college-nivå.
02:38
Publisert:

«Tyskland og Frankrike strammer inn for å få bukt med viruset, men forsøker fortsatt å holde den økonomiske aktiviteten opp. Lykke til med det. Dette er forsøkt mange steder og det har vist seg det ikke fungerer», skriver analysesjef Robert Carnell i morgenoppdateringen fra Singapore.

Han mener det må mer inngripende innstramninger for å få kontroll med smitteutbruddene. Australia, New Zealand, Japan, Sør-Korea, Taiwan, Singapore, Thailand og Vietnam har klart å slå ned på lokal smitte ved å innføre svært omfattende tiltak i perioder.

– Det skal bli verre

Minst fem vaksinekandidater er inne i den siste evalueringsfasen. Legemiddelselskapet Pfizer sa tidligere denne uken at det er forsinkelser i fase 3 av vaksinetestingen. Minst 32 deltagere som har fått et placebo-middel uten virkning må først bli smittet.

Den amerikanske smitteverneksperten Anthony Fauci tør ikke å si når en effektiv vaksine vil være klar.

– Vi vet ikke når en vaksine kan bli godkjent til bruk i spesielle tilfeller. Det kan skje i januar eller det kan bli senere. Vi vet ikke, sier Fauci i et intervju med Journal of the American Medical Association.

Fauci, som er USAs fremste smittevernekspert, sier han ikke har snakket med president Donald Trump «på en stund». Han advarer om «mye smerte og dødsfall» i USA de neste månedene. De daglige smittetallene ligger på rundt 70.000 og antall registrerte smittede nærmer seg 10 millioner.

– Koronasmittetallene er forferdelige. Det skal bli verre, sier Fauci i et intervju med CNBC.

Han tror ikke amerikanerne er villige til å gjennomføre en fullstendig nedstengning, tilsvarende hva den australske storbyen Melbourne gjorde i 112 dager frem til denne uken.

– Det er svært liten appetitt for det i dette landet. Det kommer til å bli motstand fra alle hold. Hva Melbourne gjorde var veldig vellykket. Folk er utmattet i USA, sier Fauci til «The News with Shepard Smith» på CNBC.

Høyere fryktindeks

Asia-børsene peker ned på torsdag morgen – ledet av Seoul-børsen, som startet dagen med en nedgang på rundt to prosent. Sør-Korea har hatt relativt få smittetilfeller, men på onsdag ble det registrert over 100 nye tilfeller.

Dette har skapt ny nervøsitet for en økonomi som er svært avhengig av eksportmarkedene. Samsung Electronics leverte som ventet et solid resultat i tredje kvartal, noe som blant annet skyldte amerikanske sanksjoner mot kinesiske Huawei.

– Valget i USA henger selvfølgelig over oss. Så er det den høye koronasmitten i USA og Europa. På toppen av dette har vi manglende koronakrisepakke, noe som er nødvendig for å få oss gjennom perioden inntil det kommer en medisinsk løsning. Dette er en trippelforbannelse, sier investeringsdirektør Lori Heinel hos State Street Global Advisors til Bloomberg.

Fryktindeksen VIX er på det høyeste nivået siden juni etter å ha steget med over 20 prosent på onsdag.

– Nervøsiteten ved markedene vil fortsette inntil det kommer en vaksine for alle. Hver gang det koronasmitten øker igjen vil det komme nye restriksjoner, noe som påvirker hvordan folk bruker penger, sier direktør Chris Gaffney hos TIAA bank til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.