Da koronaviruset begynte å spre seg fra Kina ved årsskiftet ble det antatt at nabolandet Vietnam ville bli hardt rammet. De to landene deler en 1440 kilometer lang grense. Landet er knapt berørt av pandemien som har sendt verdensøkonomien ned i kjelleren.

Tok koronaviruset på alvor

Ikke uventet har det vært skepsis til de offisielle statistikkene, som viser under 300 bekreftede smittede og ingen dødsfall.

– Jeg hører ingen alarmklokker som ringer hverken når det gjelder nøyaktigheten på tallene eller mangel på åpenhet, sier direktør Sharon Kane i den frivillige organisasjonen Plan International til australske ABC News.

Hun avviser å ha drukket «Kool-Aid» – et amerikansk uttrykk forbundet med hjernevasking, overdreven begeistring, lojalitet eller å akseptere en påstand uten å sjekke den.

– Det var lærdom fra Sars-epidemien i 2003 og myndighetene har vært smarte med å bruke disse erfaringene og handlet ansvarlig, sier Kane.

Vietnam var svært tidlig ute med å ta viruset på alvor i begynnelsen av januar – nesten to måneder før varsellampene blinket i vestlige land.

– Det var en ærlig erkjennelse og rapportering fra myndighetene fra begynnelsen av januar om de begrensede ressurser som var tilgjengelig hvis denne epidemien slo seg ned. Vietnam var raskt ute med å forsøke å få kontroll med. De lot ikke som om dette var en influensa, sier professor Mike Toole ved Burnet Institute i Melbourne til det ABC News.

Nyhetsbyrået Reuters har kontaktet 13 begravelsesbyråer for å høre om det har vært en økning i antall dødsfall. Det har det ikke vært; heller en nedgang. Det har vært færre alvorlige dødsfall i trafikken de siste månedene på grunn av reiserestriksjoner.

Høyeste vekst i Asia

Det har gått nesten en måned siden det sist ble meldt om ny smitte i landet. Grensene til utlandet er stengt og de få som har kommet tilbake er plassert i karantene hvor de testes.

Kollektivtrafikken går som normalt i Ho Chi Minh City og innenlandske alle flyvninger starter opp om kort tid.

Sørkoreanske, japanske og taiwanske selskaper har lenge benyttet Vietnam som et alternativ til Kina. Samsung er den største enkeltinvestoren med investeringer på 17 milliarder dollar.

– Vi må restarte økonomien og nå målet om en økonomisk vekst på fem prosent i 2020, sa statsminister Nguyen Xuan Phuc til over 6000 lokale og internasjonale deltagere på en online investeringskonferanse i helgen.

Hvis dette slår til, vil Vietnam få den høyeste økonomiske veksten i verden i år.

Myndighetene har bred støtte hos sørkoreanske og japanske investorer som alltid har vært skeptisk til å satse på investeringer i Kina. I første kvartal falt de internasjonale investeringene med kun 15 prosent til 12,3 milliarder dollar.

– Vi har solide reserver takket være høy vekst. Vi er ikke for avhengig av de internasjonale markedene. Vietnam er som våren som venter på å slippe løs, sa statsministeren.

– Har kontrollert viruset

Ifølge Det internasjonale pengefondets nye prognoser fra denne uken vil Vietnam vil få en økonomisk vekst på 2,7 prosent i 2020 og syv prosent i 2021. Dette er høyere enn Kina og India.

Sentralbanken har satt ned renten fra onsdag med 50 basispunkter – til 4,5 prosent for å støtte opp rundt den økonomiske aktiviteten.

– Vietnam har klart å kontrollere viruset og er bedre posisjonert til å komme seg gjennom krisen enn andre, skriver seniorøkonom Gareth Leather hos Capital Economics i en ny rapport.

Analyseselskapet er skeptisk til vekstmålene fra IMF og den vietnamesiske regjeringen og tror den økonomiske veksten vil havne på 0,5 prosent i 2020 – ned fra syv prosent i 2019.

– Dette vil gjøre Vietnam til den beste økonomien i regionen, men det vil fortsatt være den svakeste veksten siden 1980, påpeker Leather.

I første kvartal fikk Vietnam en økonomisk vekst på 3,8 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.