Det er satt nye smitterekorder i Indonesia, Malaysia, Thailand og Bangladesh de siste dagene. I Indonesia er antall registrerte daglige smittede blitt mer enn firedoblet siden mai. Bangladesh har en tilsvarende utvikling. I Thailand er deler av Bangkok stengt ned.
Frykter indiske tilstander
Det er kaos i Bangladesh i forkant av en nedstengning av hovedstaden Dhaka fra 1. juli. De fleste av landets 170 millioner innbyggere må holde seg hjemme som en del av nye restriksjoner. Kun matvarebutikker, apoteker og enkelte fabrikker får holde åpent.
Offentlig transport ut fra Dhaka ble stanset tidligere denne uken i håp om hindre smittespredning til landsbygden. Over 70 prosent av all smitte i Dhaka er av den mer smittsomme deltavarianten, ifølge International Centre for Diarrhoeal Disease Research.
– Væpnede soldater vil patruljere. Hvis noen overser ordrene, vil det føre til rettslig forfølgning, sa regjeringens kabinettssekretær Khandker Anwarul Islam på en pressekonferanse.
Den siste smittebølgen startet i midten av mai. På én uke har antall smittetilfeller økt med 55 prosent.
– Dette er en farlig og alarmerende situasjon. Hvis vi ikke klarer å få kontroll på dette nå, vil vi stå foran en tilsvarende situasjon som India opplevde, sier pressetalsmann Robed Amin i bangladeshiske helsedepartementet til nyhetsbyrået AFP.
Kun tre prosent av befolkningen er vaksinert. Som mange utviklingsland hadde Bangladesh bestilt vaksiner fra India. Landet innførte eksportforbud av vaksiner i april. Dette ventes å vare frem til i høst. USA lovte på tirsdag å sende 2,5 millioner vaksinedoser.
Rammer tekstilkjeder
Bangladesh har tatt over fra Kina og blitt verdens tekstilleverandør. Lønningene er blant de laveste i verden. Store tekstilkjeder er avhengig av lokale fabrikker – ofte eid av taiwanske og kinesiske selskaper.
Internasjonale selskaper som H&M og Levi’s vil sannsynligvis oppleve forstyrrelser i leveransene, ifølge S&P Market Intelligence.
– Mens dette først og fremst er en menneskelig tragedie, vil den nye smittebølgen og den påfølgende nedstengningen ha en innvirkning på de industrielle forsyningskjedene. Fabrikker må sannsynligvis stenge ned og det kan føre til redusert produktivitet, skriver senioranalytiker Christopher Rogers hos analyseselskapet.
Leveranser til H&M i USA økte med 13,5 prosent i tremånedersperioden frem til slutten av mai sammenlignet med for to år siden. Levi’s og PVH, som blant annet eier Calvin Klein, falt med 47,8 prosent og 68,7 prosent mindre i denne perioden sammenlignet med i 2019.
The Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association (BGMEA) har lagt press på myndighetene om å tillate at tekstilfabrikkene får holde åpent. Det er klær til vintersesongen i Europa og USA som produseres for tiden.
«En stenging kan føre til at omsetningen faller samtidig som at merkevarer og selskaper fra vestlige land ønsker å sette inn ordrer igjen», skriver interesseforeningen.
Åpner for vaksinerte turister
Thailand innførte nye strenge tiltak denne uken i Bangkok og ni andre provinser. Disse skal vare i minst 30 dager.
Etter å ha unngått betydelig smitte i fjor har det økt kraftig siden april. Det startet ved utesteder i Bangkok og har spredt seg til byggeplasser og fabrikker. I hele fjor hadde Thailand under 15.000 smittetilfeller. Nå ligger dette på rundt 4000 smittetilfeller daglig.
– Antall smittetilfeller i Bangkok og nærområdene øker. Antall innleggelser er en bekymring og antall alvorlig syke pasienter øker, sa lege Taweesilp Visanuyothin i Centre for covid-19 Situation Administration (CCSA) på tirsdag.
Vaksinasjonsprogrammet er i gang. Daglig vaksineres i gjennomsnitt 250.000 mennesker i Thailand. AstraZeneca har startet lisensproduksjon med et lokalt selskap og skal levere seks millioner vaksinedoser hver måned.
På torsdag åpner ferieøya Phuket for fullvaksinerte internasjonale turister. Reisende, som må komme med direktefly fra utlandet, må ta tre vaksinetester i løpet av de første 14 dagene før de kan reise fritt i resten av Thailand.
Rundt 80 prosent av den voksne befolkningen på Phuket har fått minst en vaksinedose og over 50 prosent er fullvaksinerte. Reiselivssektoren utgjorde i 2019 nesten 20 prosent av verdiskapingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.