I Thailand er nesten alt stengt ned i hovedstaden Bangkok og de nærliggende provinsene. Fra tirsdag vil det ikke være mulig å fly innenlands fra de mørkerøde provinsene på kartet. Det er restriksjoner på å reise til andre deler av landet.

Myndighetene frykter en tredobling i antall daglige smittetilfeller hvis de ikke lykkes med å stanse spredningen. De siste fire dagene er det meldt om 44.568 nye koronasmittede. Dette over seks ganger flere enn i hele 2020.

Den australske delstaten Victoria har forlenget nedstengningen fra tirsdag. Nesten all innreise er forbudt fra andre regioner.

– Dette gjøre for at vi kan knuse deltautbruddet, sier delstatsminister Daniel Andrews.

Børskorreksjon og risikomotvilje

Fire timer etter at Wall Street stengte, åpnet handelen ved Tokyo-børsen. Nøkkelindeksen Nikkei, hvor de største og mest omsettelige aksjene inngår, falt umiddelbart. I løpet av de første minuttene falt Nikkei-indeksen med 1,2 prosent. – det samme som på mandag.

Nikkei-indeksen er dermed inne i en korreksjon etter å ha falt med over ti prosent siden midten av februar i år. Hovedindeksen er på det laveste nivået siden januar. Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen har falt med 11,5 prosent på vel fem måneder.

– Det er motvilje mot risiko. Deltavarianten av koronaviruset har utløst en flukt til sikre investeringer. Tiden var moden for å ta et skritt tilbake. Wall Street mener dette er så bra det vil bli – med toppresultater, økonomisk vekst og pengepolitiske støttetiltak. Det er vanskelig å sitte på risikofylte investeringer på kort sikt slik det er nå, skriver markedsanalytiker Edward Moya hos Oanda i en rapport.

Det har vært nervøsitet ved Tokyo-børsen i hele sommer. For en måned siden falt Nikkei-indeksen med fire prosent i løpet av en handelsdag.

– Vanskelig å si

I USA, Storbritannia og Israel, hvor en stor andel av befolkningen er fullvaksinerte, øker smittetrykket. Episenteret er for tiden i Indonesia og andre land i Sørøst-Asia.

Hvor alvorlig er den siste oppblomstringen for den økonomiske aktiviteten for verdensøkonomien?

– Det oppriktige og ærlige svaret er at det er vanskelig å si. Hvis det er noe vi har lært det siste året så er det at viruset kan utvikle seg på måter som har konsekvenser som det er umulig å forutse, skriver sjeføkonom Neil Shearing hos analyse- og rådgivningsselskapet Capital Economics i en ny rapport.

Han peker på økt smitte i Storbritannia og Spania, men også i Malaysia, Thailand og Indonesia. Deltavarianten er dominerende. Sjeføkonomen er forsiktig optimist for blant annet Storbritannia, hvor samfunnet offisielt ble gjenåpnet på mandag.

– Den største trusselen er i de fremvoksende økonomiene hvor vaksinasjonsraten forblir lav. Det inkluderer nesten alle deler av Afrika, og deler av Asia og Latin-Amerika. Selv om de økonomiske konsekvensene ikke blir like alvorlige som tidligere, da selskaper og forbrukere har tilpasset seg viruset og tiltak, vil det fortsatt føre til ødeleggende konsekvenser, skriver Shearing.

Han mener at markeder og økonomier er tilpasningsdyktige. Det vil være nødvendig i lang tid fremover.

– Selv om deltavarianten ikke ødelegger for den økonomiske gjenoppbyggingen blir det stadig tydeligere at vi sannsynligvis må lære oss å leve med covid-19 på lang sikt, ifølge sjeføkonomen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.