Referatet fra desember-møtet i den amerikanske sentralbanken (Fed) satte en støkk i investorer på onsdag, og stemningen surnet umiddelbart. Medlemmene i rentekomiteen var mer bekymret over den høye inflasjonen enn hva som har fremkommet tidligere.

Det kan gi raskere renteøkning.

Venter på volatilitet

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen, som har startet året med en oppgang, har falt med over 2,1 prosent i løpet av de første handelstimene torsdag formiddag.

– Vi forbereder folk på volatilitet. Vi har hatt nok et år med en tosifret oppgang, men allikevel er investorene i ganske dårlig humør, sier viseinvesteringsdirektør Carol Shleif hos BMO Financial Group, til Bloomberg tv.

Det australske finansteknologiselskapet Afterpay, som også har virksomhet i Storbritannia, USA og Canada, falt med 9,7 prosent ved Sydney-børsen.

Det har gått rykter i markedet om at det amerikanske finansteknologiselskapet Block, som nylig endret navn fra Square, er interessert i å overta Afterpay. Block-kursen stupte med 8,2 prosent på onsdag, og fortsatte med en nedgang i etterhandelen.

Koronautbrudd strander cruiseskip i Lisboa
Til nå er det oppdaget 68 koronatilfeller om bord på skipet.
00:49
Publisert:

Det er også uro i kryptomarkedet. Prisen på en bitcoin falt fra over 47.000 dollar, til 42.500 i løpet av tre timer natt til torsdag. Siden toppen for knappe to måneder siden har prisen falt med 37 prosent. Også andre kryptovalutaer har falt betydelig.

Hongkong isolert

Den nye smittebølgen fra omikronvarianten har ført til rekordhøy smitte i blant annet Australia, og land i Asia følger etter med en kraftig smitteøkning. I Thailand har det vært en dobling i antall nye registrerte smittetilfeller den siste uken.

Singapore forbereder seg på rekordhøy smitte fra omikronvarianten om kort tid.

– Vi må være forberedt på at denne smittebølgen kan bli mye større enn smitten fra deltavarianten i fjor. Heldigvis er det få sykehusinnleggelser, sa helseminister Ong Ye Kung på en pressekonferanse.

I Hongkong er flyvninger til og fra USA, Canada, Australia og en rekke europeiske land stanset fra onsdag av og i to uker fremover. Flyfrakt er også berørt, og matvareprisene har skutt i været.

«Over 30 fraktruter med en kapasitet på over 3000 tonn er kuttet. Fraktkostnadene ventes å øke med 20 til 30 prosent. Denne økningen må forbrukerne ta», advarer Hongkong Association of Freight Forwarding and Logistics.

Hongkong må importere alt av mat. Noe kommer fra det kinesiske fastlandet, men det meste importeres fra hele verden. Tradisjonelt høy kjøpekraft gjør at prisene på vanlige matvarer er høye.

– Kostnadene vil øke betydelig på grunn av mangelen av fraktfly. Jeg kan fortelle deg at dette vil bli virkelig ille, sier Bill IP hos matimportørselskapet Seafrigo til Financial Times.

Tomme butikkhyller

Coles Group, som er Australias nest største dagligvarekjede, har innført begrensninger på salg av blant annet kylling, pølser, kjøttdeig og hurtigtester ved flere hundre utsalg i landet.

«Coles vil fortsette å overvåke produkttilgjengeligheten, og ber kundene om kun å kjøpe hva de har behov for», sier selskapet i en melding på hjemmesiden.

I delstaten New South Wales ble det registrert 35.000 nye smittetilfeller torsdag. I nabostaten Victoria var det 22.000. Det antas å være betydelige mørketall.

Australia står foran en alvorlig forsyningskrise av blant annet kjøtt. Ansatte i næringsmiddelindustrien og i transportsektoren er syke, i karantene eller isolert.

– Vi venter at forsyningsproblemene vil fortsette i minst 12 måneder. Det er kritisk for øyeblikket. Det vil bli noe bedre etter at vi kommer oss over omikronutbruddet, sier talsperson Fleur Brown i interesseforeningen Retailer Association, til 7 News.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.