Det har vært nok et dramatisk døgn på verdens finansmarkeder. Asia startet nedgangen på onsdag, før det spredte seg til Europa og USA i løpet av dagen.

Dagen startet med en positiv utvikling etter at børsene i Sydney, Tokyo og Seoul åpnet opp for handel. Dette snudde raskt. Ved 4:30-tiden norsk tid hadde Seoul-børsen falt med over 8,1 prosent.

Det er også nedgang i resten av Asia. Manila-børsen stengte tidligere denne uken og skulle etter planen holde stengt frem til etter påske etter ordre fra presidenten.

På torsdag åpnet børsen og de første minuttene etter handelen startet falt nøkkelindeksen med 25 prosent. Den har tatt seg noe inn og har falt med vel 12 prosent.

Den australske sentralbanken ventes å senke renten senere i dag til rekordlave 0,25 prosent.

– Vil gjøre alt

Årsaken til optimismen i morgentimene var utsikter til en ny redningspakke fra den europeiske sentralbanken (ECB). Det amerikanske senatet er også nesten enige om størrelsen på en ny tiltakspakke.

Den nye hjelpepakken fra ECB, som ble lagt frem natt til torsdag, gjør at (ECB) vil foreta støttekjøp av verdipapirer utstedt av både private bedrifter og offentlige bedrifter, og institusjoner.

Målet å forsøke å skape ro på markedene. Tradisjonelle virkemidler i form av rentekutt har hatt begrenset effekt i blant annet USA.

«ECB vil sikre at alle sektorer i økonomien kan utnytte finansieringsbetingelsene for å bedre kunne absorbere dette sjokket. Dette gjelder likt for familier, selskaper, banker og myndigheter. Styret vil gjøre alt som er nødvendig innenfor sitt mandat», skriver ECB.

Dette tiltakspakken har vært ventet, men detaljene ble først kjent i natt.

«En koordinert finanspolitisk respons i hele euroområdet er det åpenbart behov for», skriver finansinstitusjonen Nomura Holdings i en ny rapport.

Nomura venter et rentekutt på 20 basispunkter fra ECB i løpet av kort tid – og før det ordinære rentemøtet i april.

– Fortsatt nedside

Børsuroen er ikke over, til tross for tiltakspakkene som gjøres klare.

– Vi har fortsatt en nedside i aksjemarkedet. Først når vi se tvangssalg vil vi begynne å nærme oss en bunn, sier investeringsdirektør Scott Minerd hos Guggenheim Partners til Bloomberg TV.

Det var hektisk møtevirksomhet på Stortinget onsdag kveld mellom opposisjonspartiene Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, SV og Sp og de tre regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre. Ifølge NTB fortsetter forhandlingene gjennom natten.

Det har vært en økning i antall smittede fra koronaviruset på over 20.000 mennesker det siste døgnet. Dette er en ny rekord. Det er registrert flere smitede og dødsfall i Europa enn i Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.