Oljeprisen er tilbake på nivåer den var på før koronapandemien rammet for fullt for nesten ett år siden. Etterspørselen stupte, og det var overfylte lagre. Det er fortsatt ikke over.

Skjør balansering av oljemarkedet

Oljeetterspørselen ventes å falle med en million fat dagen i inneværende kvartal, sammenlignet med fjerde kvartal i 2020, ifølge månedsrapporten fra Det internasjonale energibyrået (IEA). I fjor falt oljeforbruket med 8,7 millioner fat dagen til 91 millioner fat dagen.

Fra første kvartal til andre kvartal ventes etterspørselen å øke med 1,3 millioner fat dagen. For hele 2021 ventes etterspørselen å øke med 5,4 millioner fat dagen mot 2020. Dette betyr at 60 prosent av frafallet i etterspørselen i 2020 vil gjenvinnes i år.

Bygger «energi-øy» i Nordsjøen
Danmark vil bygge en "energi-øy" for 300 milliarder kroner i Nordsjøen. Øyen vil distribuere ren elektrisitet fra flere hundre havvindmøller.
02:36
Publisert:

Opec og samarbeidende produsentland (Opec pluss) har redusert produksjonen, og vil holde en stabil produksjon frem til utgangen av mars. Saudi-Arabia har tatt det meste av produksjonskuttet.

Dette har bidratt til høyere oljepriser, og hva IEA karakteriserer som en «skjør balansering» av oljemarkedet. Opec pluss skal møtes igjen i begynnelsen av mars for å diskutere hva de skal gjøre i andre kvartal.

Amerikanske skiferprodusenter har startet å øke produksjonen de siste månedene, og er forsiktige optimister.

«Den nåværende oljeprisen gjør at det helt klart er mulig for noen produsenter å foreta en forsiktig investeringsvekst», skriver IEA.

Den kanadiske oljeproduksjonen er på rekordnivåer etter en nedgang i 2020. Norge er blant de oljeproduserende landene som økte produksjonen i 2020, etter at Johan Sverdrup-feltet startet produksjonen for fullt.

Venter på lettelser

De muterte virusene, som er mer smittefarlige, gjør at situasjonen er uoversiktlig og skjør de nærmeste månedene. Tidligere ble det antatt at oppgangen ville skyte fart i andre kvartal. Denne er utsatt.

«Nye nedstengninger, strenge bevegelsesrestriksjoner og en ganske treg utrulling av vaksinene i Europa, har forsinket den ventede oppgangen til andre halvdel av året», skriver IEA.

– Ekstraordinært. Ikke bare for de neste tre til seks månedene, men for det neste tiåret

Det internasjonale pengefondet (IMF) oppjusterte i januar vekstprognosene for verdensøkonomien med 0,3 prosentpoeng – til 5,5 prosent. IMF oppjusterte den økonomiske aktiviteten for verden i 2020 til en nedgang i bruttonasjonalproduktet på 3,5 prosent – en bedring fra det forrige anslaget om et fall på 4,4 prosent.

«Utsiktene for oppgangen i verdensøkonomien forutsettes å bedres med nye positive vaksinenyheter de siste månedene, til tross for en gjenoppblomstring av viruset og nye mutasjoner i enkelte regioner», skriver IEA.

IEAs eksperter understreker at det er betydelig usikkerhet og en rekke forutsetninger som må innfris for at oppgangen kan komme i andre halvår, slik de mener det ligger an til.

«Prognosene for en økonomisk vekst og vekst i oljeetterspørselen er sterkt avhengig av at det er fremdrift i vaksineringen, og en lettelse i reiserestriksjonene som er innført i verdens største økonomier», skriver IEA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.