– Det er vanskelig å ikke være fornøyd med jobben vi gjør. Vi har testet flere enn noen andre. Ingen andre har bedre tester.

Det sa USAs president Donald Trump på en pressekonferanse onsdag kveld norsk tid, da han oppdaterte om korona-situasjonen i landet.

Natt til onsdag ble det klart at demokrater og republikanere i Senatet er kommet til enighet om en rekordstor krisepakke på 2000 milliarder dollar. Midlene skal gå til bedrifter og arbeidere over hele landet, etter at smitteverntiltakene har ført til nedstengelser og permitteringer også over dammen.

Pakken har for øvrig til gode å bli godkjent av Kongressen, en prosess som innebærer at begge kamre, Representantenes Hus og Senatet, sier ja til krisepakken.

– Det er vanskelig å ikke være fornøyd med jobben vi gjør, sa Trump under pressekonferansen, da han la frem noen av punktene.

Ifølge storavisen New York Times er dette noen av de viktigste punktene i krisepakken:

  • 1200 dollar (tilsvarende omtrent 12.800 norske kroner) i direkte utbetalinger til skattebetalere som som tjener opptil 75.000 dollar (omtrent 800.000 NOK) i året. Tilleggsutbetalinger på 500 dollar per barn i husstanden er også inkludert.
  • Arbeidsledighetstrygden utvides. Dette har ifølge NYT vært én av grunnene til at det var uenighet rundt pakken. Demokratene i Senatet ønsket, og fikk oppfylt, at trygden også inkluderer frilansere, permitterte arbeidere og såkalte gig-arbeidere, eksempelvis Uber-sjåfører.
  • Små bedrifter vil få nødlån fra staten dersom de forplikter seg til å beholde ansatte.
  • 425 milliarder dollar er blitt gjort tilgjengelig til korona-tyngede bedrifter. Pengene kontrolleres av sentralbanken. Ytterligere 75 milliarder dollar er blitt gjort tilgjengelig for industrispesifikke bransjer, herunder luftfart og hotell.
  • Det er satt av 100 milliarder dollar som skal gå til sykehus som opplever sprengt kapasitet som følge av virusutbruddet.

Finansminister Steven Mnuchin opplyste under pressekonferansen at de direkte utbetalingene vil komme innen tre uker, og vil dukke opp på folks brukskontoer.

«Fryktelig»

Tidligere onsdag gikk New Yorks guvernør Andrew Coumo ut og kalte krisepakken for fryktelig, skriver NTB.

Delstaten New York er episenteret for koronautbruddet i USA, og guvernør Andrew Cuomo har de siste dagene inntatt en lederposisjon i kampen mot viruset.

Slik påvirker koronapandemien vår mentale helse
Denne amerikanske legen har ett klart råd til hvordan vi skal komme oss gjennom koronapandemien med vår mentale helse i behold.
00:43
Publisert:

Onsdag kveld uttrykte han stor misnøye med den enorme krisepakken som Senatet om kort tid skal stemme over.

Ifølge Cuomo vil krisepakken gi New York 3,8 milliarder dollar, noe han mener er langt mindre enn hva som trengs. Han mener delstaten har behov for 15 milliarder dollar for å bekjempe pandemien.

– Vi har 15 ganger større problemer enn den neste delstaten, konstaterte han på en pressekonferanse onsdag.

Allerede nå har utbruddet kostet New York 1 milliard dollar, der antall registrerte smittetilfeller har passert 30.800. I hele USA er det registrert drøyt 60.000 tilfeller. Nærmere 900 mennesker er døde.

Fikk spørsmål om Twitter-melding

Tidligere på dagen onsdag gikk presidenten også ut på Twitter og beskyldte media for å «presse ham» til å holde landet stengt.

Han mener det han kaller «Lamestream Media» forsøker å få han til å holde landet stengt, fordi det vil skade hans muligheter for å bli gjenvalgt.

På pressekonferansen fikk han spørsmål om hvordan han i så fall vil forsvare å åpne landet igjen allerede til påske. Her hjemme, og i mange andre land rundt om i verden, har myndigheter som kjent kunngjort at smitteverntiltakene vil fortsette til over påske.

– Vi har gjort en «hell of a job», du ville ikke hatt et land igjen, svarte Trump på spørsmålet fra journalisten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.