Rundt 60 prosent av registrerte smittetilfeller de siste syv dagene kommer fra Asia. India og Nepal står bak den største smitten. Taiwan og Vietnam, som hadde unngått koronapandemien nesten helt frem til nylig, har smitte. Det er innført restriksjoner for første gang på ett år.

Tar regningen

Nettverksleverandøren Cisco Systems, med en børsverdi på over 220 milliarder dollar, tar pulsen på teknologisektoren svært godt på grunn av en annen rapportering. Selskapet har avvikende regnskapskvartaler og avsluttet første kvartal i april.

Onsdag kveld la selskapet frem kvartalsrapporten. Omsetningen økte med syv prosent, til 12,8 milliarder dollar, og det ventes en tilsvarende omsetningsvekst i inneværende kvartal. Omsetningen ville ha vært høyere hadde det ikke vært knapphet på komponenter fra underleverandører.

Cisco har bestemt seg for å ta regningen fra økte priser på sluttproduktene til kunder på egen kappe. Dette er en «kortsiktig smerte» ledelsen er komfortabel med.

– Vi hadde et par valgmuligheter. Vi kunne si nei til dette og kundene våre ville måtte lide. Vi ville merke dette de neste årene da vi ville miste markedsandeler til konkurrenter som ville ha sagt ja. Vi bestemte oss for å ta dette med fatning, sa konsernsjef Chuck Robbins til Bloomberg i forbindelse med resultatfremleggelsen.

Resultatene kom inn som ventet. Aksjekursen falt imidlertid med seks prosent i etterhandelen da resultatene ventes å på påvirket av databrikkemangelen de neste kvartalene. Cisco må også betale mer i fraktkostnader for å få leveranser fra Asia i tide.

– Problemene i forsyningskjeden vil være med oss i alle fall til slutten av dette kalenderåret. Det virker som at de høyere kostnadene vil fortsette, sa finansdirektør Scott Herren under resultatfremleggelsen.

I faresonen

Det er rekordlang leveringstid på komponenter fra fabrikker i Asia. I gjennomsnitt tar det 17 uker fra en ordre settes inn til varen kan leveres, skriver Susquehanna Financial Group i en analyse. Leveringstiden har økt de siste fire månedene.

Analytiker Chris Rolland mener 16 uker leveringstid er helt i toppen av hva han karakteriserer som en «faresone».

«Dette kan føre til dårlige vaner hos kundene hvor de bygger opp lager og bestiller de samme produktene fra flere leverandører. Denne trenden kan være et symptom på at det bestilles mer enn det reelle behovet», skriver han i en analyse fra Susquehanna, ifølge Bloomberg.

Nye handelsstatistikker fra Japan for april viser en eksportvekst på 38 prosent sammenlignet med i fjor. April i fjor var en spesiell måned da koronapandemien rammet vestlige land med full styrke og handelen falt. Eksporten til USA økte med 48,4 prosent.

Stengte fabrikker

Frem til for ti dager siden hadde Taiwan unngått koronapandemien og hadde under 1000 smittetilfeller. På vel en uke er antallet smittede mer enn doblet til rundt 2500.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), som er verdens største kontraktsprodusent av komponenter, har innført restriksjoner ved fabrikkene og plasserer fabrikkansatte i arbeidskohorter i håp om å unngå smitteutbrudd.

Vietnam har beordret fire industriparker midlertidig stengt på grunn av smitteutbrudd i provinsen Bac Giang.

– Vi håper dette varer i kun to uker, men alt avhenger av smitteutbruddet, sier komitéleder Le Anh Duong i provinsen til Reuters.

Taiwanske Foxconn, som er verdens største kontraktsprodusent av produkter på vegne av selskaper som Apple, HP og Sony, har stengt tre fabrikker. Selskapet har flyttet produksjon av blant annet Ipad og Mac fra Kina til Vietnam.

– Enhver forstyrrelse i den globale forsyningskjeden på grunn av stengte fabrikker i Asia kan føre til inflasjonspress. Det forflytter seg raskere til forbrukerprisene i USA enn det gjør til Kina, sier direktør Richard Martin hos IMA Asia til CNBC.

Martin mener at dette kan føre til en raskere renteøkning i USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.