I Filippinene, Malaysia, Indonesia, Thailand, med en befolkning på over en halv milliard, er det satt nye smitterekorder de siste månedene. Vietnam og Thailand hadde knapt lokal koronasmitte frem til begynnelsen av april.

Det er nye smitteklynger i fabrikker og slumområder.

Oppgitt president

Indonesia og Filippinene er de to hardest rammede landene i Sørøst-Asia. I Indonesia vil antall bekreftede smittede passere to millioner mennesker denne uken og over 55.000 dødsfall. Filippinene har nesten 1,4 millioner smittede, men mørketallene er betydelige.

Filippinene har godkjent alle koronavaksinene – fra Pfizer og Moderna, til russiske Sputnik V og de to kinesiske vaksinene fra Sinovac og Sinopharm.

Filippinenes president Rodrigo Duterte er oppgitt over skepsis til å ta vaksiner.
Filippinenes president Rodrigo Duterte er oppgitt over skepsis til å ta vaksiner. (Foto: Aaron Favila/AP/NTB)

Kun 2,2 prosent av befolkningen er fullvaksinert. Målet er å vaksinere 70 prosent av befolkningen på 110 millioner mennesker i løpet av året. Skepsisen til flere av vaksinene er stor og det har vært dårlig oppmøte ved vaksinesentrene.

Under en direktesendt tale mandag kveld truet Filippinenes president Rodrigo Duterte filippinere som ikke tar koronavaksine med fengsel.

– Valget er ditt – bli vaksinert eller jeg vil sørge for at du fengsles, sa Duterte.

Helsemyndighetene på Filippinene har tidligere sagt det er frivillig å ta koronavaksine.

– Ikke misforstå; det er en krise på Filippinene. Jeg blir bare så oppgitt over filippinere som ikke gjør som vi sier, sa Duterte.

Ifølge en meningsmåling er kun 30 prosent av filippinerne villige til å ta koronavaksine. De spurte i SWS-undersøkelsen fryktet bieffekter og stilte spørsmål ved om vaksinene var effektive og trygge.

– Den første smittebølgen har tømt oss for ressurser. En ny smittebølge vil være katastrofal for landet, sa Filippinenes president.

På mandag bestilte Filippinene 40 millioner doser av Pfizer-vaksinen. Leveransene vil starte i fjerde kvartal.

Ny smitterekord

Thailand er i gang med nedtellingen til en planlagt gjenåpning for internasjonale turister. I neste uke vil ferieøya Phuket ta imot fullvaksinerte internasjonale turister for første gang på 15 måneder.

– Dette gir oss et håp om at vi kan få livet tilbake, men vi forventer ikke en stor etterspørsel fra starten, sa direktør i Phuket Tourist Association, Bhummikitti Ruktaengam, på en pressekonferanse i forrige uke.

70 prosent av lokalbefolkningen i Phuket skal være vaksinerte før 1. juli.

Reiselivssektoren utgjorde rundt 20 prosent av den thailandske økonomien i 2019 da nesten 40 millioner turister la turen til landet. Det er et ørlite håp om at hvis gjenåpningen går som planlagt kan rundt to millioner lande i Thailand i løpet av 2021.

Det siste døgnet er det satt ny smitterekord i Thailand. For første gang ble det registrert over 4000 smittetilfeller. I provinsen Chonburi, hvor feriestedet Pattaya ligger, ble det også satt en ny rekord.

Thailand har satt som mål å sette 100 millioner vaksinedoser før utgangen av 2021 – nok til 70 prosent av befolkningen. Foreløpig er det en kombinasjon av de kinesiske vaksinene og AstraZeneca som benyttes. Andre vaksinealternativer kommer først til høsten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.