Over fem millioner mennesker er bekreftet smittet av koronaviruset (covid 19) i hele verden. Det er registrert nesten 330.000 døde siden de første tilfellene ble rapportert fra Kina ved nyttår.

Russland og Brasil har gått forbi de europeiske landene og har rundt 300.000 smittede. Mørketallene er sannsynligvis høye. Det siste døgnet er over 105.000 bekreftet smittet. Dette er en ny rekord.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) kommer nesten to tredjedeler av de nye smittede fra fire land – ledet av USA med nesten 50.000 nye bekreftede tilfeller på ett døgn. Antall døde i USA nærmer seg 100.000.

– Vi har fortsatt en lang vei å gå i denne pandemien. Vi er svært bekymret for lavinntektsland, sa WHOs toppsjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse onsdag kveld.

Unik krise

Verden vil sannsynligvis oppleve en forverring i menneskelig utvikling, hvor utdannelse, helse og levestandard unngår. Dette er første gang siden FNs utviklingsprogram (UNDP) utarbeidet definisjonen for 30 år siden.

– Verden har opplevd mange kriser de siste 30 årene, blant annet den globale finanskrisen i 2007–09. Alle har rammet den menneskelige utviklingen hardt, men samlet har det vært en bedring globalt fra år til år, sier UNDPs Achim Steiner i en ny rapport.

Fremgangen som har skjedd de siste seks årene vil sannsynligvis viskes ut. Koronapandemien er i en helt unik kategori. Nesten alle land i verden er inne i dyp og historiske en resesjon.

– Pandemien treffer tredobbelt – mot helse, utdannelse og inntekter, sier Steiner.

Digitale ulikheter

Det er ikke bare utviklingsland som rammes. UNDP antar at rundt 60 prosent av verdens barneskoleelever ikke får utdannelse. Dette er justert for dem som har internettilgang og har hjemmeundervisning – i hovedsak i velstående land.

Ifølge FN-organisasjonen vil investeringer på 100 milliarder dollar gi internettilgang til sårbare grupper i lav- og mellominntektsland.

«Pandemien slipper løs en menneskelig utviklingskrise. Enkelte dimensjoner av denne tilsvarer hva som sist ble sett på 1980-tallet. Krisen treffer hardt på alle områder», skriver UNDP i rapporten

– Hel generasjon tapt

Ifølge FNs internasjonale organisasjon for arbeidslivet (ILO) kan 1,6 milliarder mennesker miste levebrødet. Disse har ikke fast jobb, men tjener til livets opphold i anleggssektoren, på markeder, restauranter eller andre deler av økonomien.

Verdensbanken anslår at koronapandemien kan sende mellom 40 og 60 millioner mennesker inn i ekstrem fattigdom – i hovedsak i Sør-Asia og afrikanske land. Verdens matvareprogram advarte nylig om hungersnød kan ramme 265 millioner mennesker.

– Denne pandemien er ikke bare en helsekrise. For store deler av verden vil den etterlate seg svært dype arr. Uten støtte fra det internasjonale samfunnet risikerer vi en massiv reversering av gevinstene de siste tiårene, en hel generasjon tapt – om ikke i liv, så i rettigheter, muligheter og verdighet, sier UNDPs Achim Steiner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.