Nedstengningen, som skal vare til minst 1. desember, gjør at jobbing fra hjemmekontor blir normalen, slik situasjonen var også under den første nedstengningen tidligere i år.

Elektronikkprodukter og blekk til skrivere var derfor andre varer som gikk unna torsdag. Mange sportsbutikker var utsolgt for yogamatter.

– Jeg hamstrer, siden vi ikke vet når dette vil være over, sier Catherine Debeaupuis, som gjorde innkjøp i en elektronikkbutikk i sentrum av Paris.

Frisørsalonger måtte avvise kunder. 60 år gamle Oulaya var blant de heldige som klarte å få time i en salong øst i Paris.

– Gi meg en klipp som kommer til å vare en stund, sa hun.

I La Défense vest i Paris dro ansatte til jobben for å sette over kontortelefoner til mobiltelefoner og for å vanne kontorplantene for siste gang på lenge.

Flere arbeidere ble observert drassende med kofferter som de fylte opp med kontorutstyr til å bruke på hjemmekontor.

Pandemi og hjemmeliv styrker tek-gigantene
Microsofts inntekter steg 12 prosent dette kvartalet og markerte tek-gigantens 13. kvartal på rad med tosifret vekst, med god drahjelp fra pandemien.
00:58
Publisert:

Dystre tall

Finansminister Bruno Le Maire anslår at nedstengningen vil forårsake nærmere 15 prosent nedgang i landets økonomiske aktivitet. regjeringen skal derfor forsøke å demme opp for det med å stille 15 milliarder euro til rådighet hver måned i hjelp til berørte deler av næringslivet.

I underkant av 33 millioner mennesker fulgte president Emmanuel Macrons kunngjøring onsdag om å stenge ned landet. Da hadde han fem dager i forveien sagt at det var for tidlig å vurdere nedstengningstiltak.

I talen sa presidenten at landets sykehus snart kommer til å bli oversvømmet av et virus som sprer seg med en hastighet som selv ikke de mest pessimistiske kunne se for seg.

Torsdagens koronastatistikk viste 47.637 nye smittetilfeller den siste 24-timersperioden og 235 koronarelaterte dødsfall.

Munnbindpåbud

I nasjonalforsamlingen torsdag buet flere folkevalgte mot statsminister Jean Castex, som forsikret at alle var klar over at virusets andre bølge var på vei. Med 399 mot 27 stemmer ble nedstengningen vedtatt.

Castex sa at alle skolebarn som er over seks år, nå må bruke munnbind i skoletimene. Fram til nå har munnbind kun vært påbudt for elever over elleve år.

– Det er for å beskytte alle våre barn, lærere og foreldre, sa Castex.

Castex advarte om at den andre virusbølgen kommer til å føre til flere dødsfall enn den første bølgen i mars.

Nye begrensninger

Nedstengningen som nå har trådt i kraft, betyr at folk kan forlate sine hjem kun hvis de har med seg et signert sertifikat som begrunner hvorfor de må bevege seg utendørs – enten det måtte være for å handle mat, frakte barn til skolen, dra til jobben i tilfeller der det ikke er mulig hjemmefra, dra til sykehus eller apotek.

Slike sertifikat må også folk vise frem hvis de bare vil ut på en joggetur eller gå tur med hunden – aktiviteter som for øvrig er begrenset til én time i døgnet og innenfor 1 kilometer fra boligen.

Videre er det satt en grense på maksimalt 30 pårørende som kan være til stede i begravelser, og maksimalt seks personer i bryllup.

Bryter man de nye midlertidige reglene, risikerer man en bot på 135 euro, sa Castex torsdag.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.