Antall bekreftede smittede fra koronaviruset har passert åtte millioner mennesker – knappe seks måneder siden Kina bekreftet at en «ukjent lungesykdom» hadde ført til sykehusinnleggelser. Kina påsto lenge at situasjonen var under kontroll og at det ikke var lokal spredning.

Kina gjenåpnet i april. Sist fredag ble det bekreftet nye smitteutbrudd i Beijing. Alle skolene i hovedstaden stenges igjen fra og med onsdag. Folk blir bedt om å bli værende i byen og for dem som bor i områder med høyere smitterisiko er beordret til å være hjemme og bli testet.

– Den epidemiske situasjonen er ekstremt alvorlig, advarte bymyndighetenes talsmann Xu Hejian på tirsdag.

– Forskjellig fra andre kriser

Aksjemarkedene har på rekordtid tatt seg opp etter bunnen i mars og flere land forsøker å gjenåpne økonomiene. Sjeføkonom Gita Gopinath i Det internasjonale pengefondet (IMF) advarer mot å tro at krisen går mot slutten.

– Mange land er inne i en fase hvor de gjenåpner, med tidlige signaler om en bedring. Men det gjøres med en risiko for nye smittebølger og gjeninnføring av restriksjoner, skriver hun i et blogginnlegg og en oppdatering av krisen IMF har gitt navnet «The Great Lockdown» (den store nedstengningen).

Hun skriver at det er en usedvanlig vanskelig oppgave å kartlegge konsekvensene, omfanget og alvorlighetsgraden av koronapandemien, som har tatt livet av nesten en halv million mennesker.

– Den økonomiske krisen er ulikt noe verden har sett tidligere. For første gang siden depresjonen vil både industriland og fremvoksende økonomier være inne i en resesjon i 2020, skriver hun.

I neste uke kommer «World Economic Outlook Update», som er IMFs halvårsoppdatering av verdensøkonomien. Denne vil vise negative vekstrater som er verre enn IMFs tidligere prognoser fra i vår, hvor det ble ventet tre prosent fall i den globale verdiskapingen.

– «Great Lockdown» er veldig forskjellig fra tidligere kriser. Disse uvanlige karakteristikkene dukker opp over hele verden – uavhengig av landenes størrelse, geografi eller økonomisk struktur», skriver IMFs sjeføkonom.

Høyere volatilitet

I motsetning til tidligere kriser, hvor den tradisjonelle industrien er blitt hardt rammet, har nedstengningen av økonomier ført til at tjenesteytende sektor også er hardt rammet.

Hun trekker frem Taiwan og Sverige som eksempler på hvor det har vært mindre inngripende tiltak og at tjenesteytende sektor har klart seg bedre. Der slutter også sammenligningen. Taiwan har klart å unngå omfattende smitte og store dødsfall, mens Sverige har store dødsfall.

Land som har gjort seg avhengig av reiselivssektoren er spesielt utsatt.

– Det er mulig at det har bygget seg opp forbrukeretterspørsel og at det vil føre til en raskere oppgang, i motsetning til tidligere kriser. Dette er imidlertid ikke garantert, da forbrukerne kan endre kjøpemønstre for å begrense sosial kontakt. Økt usikkerhet kan føre til at husholdningene sparer mer, skriver hun.

Hun viser til at flere nøkkelindekser ved verdens børser har tatt seg opp.

– Vi ser et påfallende avvik av finansmarkedene fra realøkonomien. Finansindikatorene peker mot en utsikter til en sterkere oppgang enn hva den reelle økonomiske aktiviteten tyder på, skriver hun.

IMFs sjeføkonom mener denne forskjellen kan være et signal om høyere volatilitet i finansmarkedene hvis det kommer dårlige nyheter fremover, blant annet i form av nye smitteutbrudd. Hun oppfordrer land om å lære fra hverandre for å finne løsninger som fungerer.

De amerikanske delstatene Texas, Florida og Arizona satte på tirsdag en ny rekord i antall nye bekreftede koronasmittede. Over 20 amerikanske delstater har sett en økning i smitten de siste to ukene, ifølge New York Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.