Det er India som skaper den største bekymringen i Asia for tiden. Frem til for et par uker siden var det kun et titall smittede. Nå nærmer det seg 500 bekreftet smittet, og som i de fleste land er det store mørketall på grunn av manglende testing.

Forskere spør om det er andre årsaker til at folkerike land som India, Indonesia og Bangladesh ikke har opplevd den samme smittespredningen som i Kina, Europa og USA.

Varme kan bremse spredning

Siden virusutbruddet startet i Kina i januar har det blitt spekulert i om temperatur og luftfuktighet har spilt inn på spredning.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura skrev i februar at gjennomsnittstemperaturen i Wuhan da viruset spredte seg raskt i januar var 8,5 grader.

Den amerikanske finansinstitusjonen JPMorgan har analysert hva som er bekreftet smitte i hele verden frem til 18. mars i en ny rapport. De har plottet inn resultatene basert på geografisk plassering med breddegrad, luftfuktighet og temperaturer under smitten.

«95 prosent av all smitte har skjedd mellom 22,5 grader nord og 52,5 grader nord, hvor 55 prosent av verdens befolkning bor», skriver finansinstitusjonen i rapporten, som er utarbeidet av leder for marked og investeringsstrategier, Michael Cembalest.

Klimaet kan avgjøre begrense spredningen av koronaviruset. Forskere forsøker å få svar på om høy temperatur og høy luftfuktighet bremser spredningen av koronaviruset. De største utbruddene har skjedd langs et belte nord for 22,5 grader nord – fra Japan, Sør-Korea og Kina i Asia, via Iran, Italia og til USA (avmerket).
Klimaet kan avgjøre begrense spredningen av koronaviruset. Forskere forsøker å få svar på om høy temperatur og høy luftfuktighet bremser spredningen av koronaviruset. De største utbruddene har skjedd langs et belte nord for 22,5 grader nord – fra Japan, Sør-Korea og Kina i Asia, via Iran, Italia og til USA (avmerket). (Foto: Skjermdump – University of Maryland School of Medicine)

95 prosent av all bekreftet smitte av koronaviruset har skjedd i områder hvor temperaturen har vært mellom minus fem grader og pluss 15 med lav luftfuktighet, ifølge JPMorgan.

Finansinstitusjonen advarer om at dette er en teori og ikke bekreftet.

«Dette er kontroversielt og mange forskere er fortsatt usikre. Det er forsket på om utbruddet er en funksjon av breddegrad, temperatur og luftfuktighet», skriver JPMorgan i rapporten.

Institute of Human Virology ved University of Maryland School of Medicine har lagt frem en rapport hvor de benytter breddegrad, temperatur og luftfuktighet for å utarbeide prognoser for hvor det vil bli spredning.

Forskerne viser til hvordan andre typer virus sprer seg i høst- og vintermånedene. Dette koronaviruset tilhører sannsynligvis ikke denne typen.

– En strategisk pause

Mumbai-børsen i India falt med 13,2 prosent på mandag etter at ryktene begynte å svirre om at regjeringen vurderte å innføre nye strenge tiltak i forsøket på å begrense spredningen av koronaviruset.

Natt til tirsdag ble flere av tiltakene bekreftet. Nesten all togtrafikk stanser opp. Fra midnatt natt til onsdag vil all innenlandsk flytrafikk stanse opp.

– Dette er den største nedstengningen som er foretatt i verdenshistorien. Dette er en strategisk pause som gir beslutningstagerne mer tid til å få kontroll med den eksponentielle spredningen av viruset og evaluere konsekvensene, sier grunnlegger Raghu Raman hos risikoanalyseselskapet National Intelligence Grid til Bloomberg.

Globalt er det mer enn nok mat, bare ikke i butikkhyllene
Hamstring vil sette logistikken på prøve så lenge koronaviruset sprer seg.
00:47
Publisert:

India, som har et tilsvarende innbyggerantall som Kina, har bekreftet kun 467 smittede fra koronaviruset og ni dødsfall. I Kina er det over 80.000. Det har vært en kraftig økning i antall smittede de siste tre dagene i India. Det er ikke bekreftet utstrakt lokal smitte.

– Vår største utfordring er hvordan vi skal klare å bryte smittekjeden. Det har vært en stor økning i smittede nylig, sa Lav Agarwal fra det indiske helsedepartementet under en pressekonferanse på mandag.

Statsminister Narendra Modi oppfordret sist torsdag til selvpålagt karantene frem til mandag kveld. Dette blir utvidet. Lokale og internasjonale selskaper har stengt fabrikker de siste 48 timene og sendt ansatte hjem.

– To skritt bak viruset

Den tidligere lederen for Indian Council for Medical Research’s Centre for Advanced Research in Virology, Dr. T. Jacob John, frykter at India kan bli verre enn i Italia.

– Beslutningen om å stanse alt er en riktig beslutning, men jeg er ikke sikker på at dette gjør at vi får kjøpt oss litt tid. Vi ligger fremdeles to skritt bak viruset. Ideelt sett burde dette ha blitt gjort for en uke siden. Da kunne vi ha forhindret at viruset sprer seg til landsbygden, sier John til Bloomberg.

Han mener at ti prosent av den indiske befolkningen kan bli smittet og at åtte millioner er i fare for å få alvorlige komplikasjoner.

– Tallene kan bli høyere hvis vi ikke klarer å stanse smittekjeden, sier han.

– Allerede i fase tre

Indiske næringslivstopper har presset myndighetene til å gjøre mer. De frykter konsekvensene av et virusutbrudd i et land med over 1,3 milliarder mennesker og et langt dårlige helsevesen enn Kina, som også har en tilsvarende befolkning.

«Det er høyst sannsynlig at India allerede er inne i fase tre av smitten, ifølge ulike rapporter fra epidemiologer. Antall tilfeller kan øke eksponentielt med millioner av tilfeller og gi en enorm belastning på den medisinske infrastrukturen», skriver styreformann Anand Mahindra i Mahindra Group i en twittermelding.

Den indiske valutaen har falt til et rekordlav nivå og utenlandske investorer har flyktet fra børsen de siste ukene. Sensex-indeksen har falt fra over 41.000 til under 26.000 siden midten av februar. På tirsdag har den steget svakt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.