India har hatt over 350.000 nye registrerte smittetilfeller i gjennomsnitt de siste 10 dagene. Sentralmyndighetene ønsker å unngå en full nedstengning av samfunnet da de mener dette vil ramme de svakeste hardest.

– Vil ta livet av uskyldige

Opposisjonen beskylder regjeringen for å være handlingslammet.

– Regjeringen skjønner det ikke. Den eneste måten vi kan stanse spredningen av viruset er en full nedstengning med støtteordninger for de svakeste. Å ikke gjøre noe vil ta livet av uskyldige, sier opposisjonsleder Rahul Gandhi, som ble smittet av koronaviruset i midten av april med milde symptomer.

Det er registrert 220.000 døde fra koronaviruset i India. Ifølge Indian Institute of Science in Bangalore vil antall dødsfall nesten dobles til over 400.000 de neste fem ukene.

India gikk fra 10.000 nye koronasmittede daglig i februar til over 350.000 i gjennomsnitt de siste dagene. Skrekkbildene fra India skremmer andre land til å innføre mer restriktive innreiseregler. Det rammer australske statsborgere i India. Her fra New Delhi på tirsdag.
India gikk fra 10.000 nye koronasmittede daglig i februar til over 350.000 i gjennomsnitt de siste dagene. Skrekkbildene fra India skremmer andre land til å innføre mer restriktive innreiseregler. Det rammer australske statsborgere i India. Her fra New Delhi på tirsdag. (Foto: Money Sharma/AFP/NTB)

Dette kan være for optimistisk. Ifølge prognoser fra Institute for Health Metrics and Evaluation ved University of Washington vil India ha passert én million dødsfall fra koronapandemien før 1. august. Dette er nesten dobbelt så mange som i USA og en ny rekord.

Skrekkbildene fra India de siste ukene med overfylte sykehus, mangel på oksygen og kremasjoner under åpen himmel har skremt andre land. Den såkalte «dobbeltmutasjonen» av viruset som først ble identifisert i India i oktober skal smitte enklere og er farligere.

«Rasistisk innreiseforbud»

Australia har stengt grensene helt for alle som kommer fra India – også egne statsborgere. Det antas det er rundt 9000 australiere i India. Mange er etniske indere.

Ifølge utenriksminister Marise Payne utgjør ankomne fra India 57 prosent av all smitte som oppdages i hotellkarantene.

«Trusselen om fengsel for australiere som strandet i India og forsøker å komme hjem er helt forferdelig og rasistisk. Det er støtende at kunngjøringen skjedde midt på natten», skriver senator Mehreen Faruqi på Twitter.

Den konservative politiske kommentatoren Andrew Bolt karakteriserer det som «så horribelt og irrasjonelt at jeg må også skylde på rasisme».

«Jeg kan ikke tro at vi ville innføre et slikt reiseforbud for hvite australiere som flykter fra, la oss si, England», skriver han i et innlegg i Herald Sun.

Australske cricketspillere i India får heller ikke returnere til hjemlandet.

«Hvis regjeringen vår brydde seg om vår sikkerhet ville de latt oss reise hjem. Dette er en skam. Du har blod på hendene, statsminister. Hvordan våger du å behandle oss slik», skriver den tidligere cricketspilleren Michael Slater, som jobber som sportskommentator i India, på Twitter.

Statsminister Scott Morrison avviste kritikken som «absurd» i et tv-intervju på tirsdag.

– Angriper raskere og er mer smittsomt

Singapore, som er et av de landene som har håndtert pandemien best med relativt lav smitte og svært få dødsfall siden i fjor sommer, opplever nye smitteutbrudd. Myndighetene tar ingen sjanser og innfører tvungen karantene på 21 dager for alle som kommer til Singapore.

Det er identifisert 475 tilfeller fra personer i karantene og lokale klynger av den indiske varianten. Singapore har hatt den høyeste lokale smitteforekomsten den siste uken siden juli i fjor.

– Den nye varianten angriper raskere, er mer smittsom og skaper større smitteklynger enn tidligere. Vi gjør vårt beste med å identifisere smitteklynger, men vi må anta det er skjult smitte i lokalmiljøet, sa statsråd Lawrence Wong, som leder en innsatsgruppe mot koronapandemien, på en pressekonferanse på tirsdag.

Ni av 40 smittede ved et lokalt sykehus var allerede fullvaksinerte. Disse har milde symptomer.

– Dette er en påminnelse til oss alle om å bli vaksinert når det er vår tur og vi kan ikke tillate oss å være tilfredse før alle er vaksinerte, sa professor Kenneth Mak hos Singapores helsedepartement på en briefing på tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.