Antall bekreftede smittede fra koronaviruset (covit-19) har passert fire millioner og dødstallene er på over 280.000. Det har vært en utflating av nye smittede i de hardest rammede landene i Europa og USA den siste uken. Det er forsøk på å gjenåpne. Det viser seg vanskelig.

– Dette er ikke over før det er over, sa Sør-Koreas president Moon Jae-in i en direktesendt tale i helgen.

Frykter ny smittebølge

I begynnelsen av mai ble en rekke restriksjoner fjernet i Sør-Korea. Befolkningen ble oppfordret til å tilpasse seg en «ny normal», komme seg ut og være sosiale med venner og familie.

Sørkoreanerne lot ikke anledningen gå fra seg. Nattklubbene var fulle, men med påbud om å holde avstand og bruke munnbind. Nå er det bekreftet omfattende smitte fra minst fem utesteder i hovedstaden.

Helsemyndighetene i Seoul forsøker å lokalisere 7200 mennesker som var innom fem nattklubber i utelivsområdet Itaewon i Seoul, hvor det er bekreftet minst 54 smittede. Dette skjer blant annet med bruk av aktiv sporing via smitteapper installert på smarttelefoner.

– På grunn av noen få menneskers uforsiktighet kan alt vi har gjort gå til spille – kun fordi de ikke tar forholdsregler som å bruke munnbind og holde avstand. De truer nasjonens helse, sa ordfører Park Won-soon til nyhetsbyrået Yonhap.

Seouls 2100 nattklubber og barer er beordret stengt. Myndighetene advarte på søndag mot en ny smittebølge.

– Dette er som en langvarig krig. Jeg ber om at alle følger forholdsregler selv etter at vi har gjenopptatt dagliglivet, sa president Moon Jae-in i en direktesendt tale.

– Truer nasjonens helse

Sør-Korea er blitt brukt som et eksempel på et land som fikk tidlig smitte av koronaviruset, men som klarte å unngå omfattende spredning med aktiv testing og kontaktsporing. De siste fem ukene er det registrert kun 1000 nye smittede.

– Vi kan ikke opprettholde samfunnet hvis økonomien står stille. Dessverre finnes det ikke presedens på hva vi forsøker å oppnå. Erfaringene vi får fra å prøve og feile kan være en referanse for andre land som må gå den samme veien senere, sier helseminister Park Neung-hoo.

Rekordhøy arbeidsledighet

India innførte noen av de strengeste restriksjonene av noe land i slutten av mars med en nesten fullstendig nedstengning av hele landet.

122 millioner mennesker mistet jobben fra 25. mars til 3. mai og arbeidsledigheten er på 27,1 prosent, ifølge Center for Monitoring Indian Economy.

«Dette er den høyeste arbeidsledigheten så langt», skriver direktør Mahesh Vyas hos tenketanken i en kommentar.

Den skjulte ledigheten er betydelig høyere. Flere hundre millioner arbeidere har reist tilbake til landsbygden.

«Dette er ikke overraskende. Når jobber forsvinner i andre bransjer vender folk tilbake til farmene, som ser ut til å ha en uendelig kapasitet til å absorbere arbeidskraft. Dessverre er denne sysselsettingen for det meste skjult arbeidsledighet», ifølge Vyas.

– Deres verste mareritt

Situasjonen er alvorligst for dem som har dagsjobber, jobber på markeder og lever fra hånd til munn.

«En langvarig nedstengning er deres verste mareritt», ifølge tenketanken.

Situasjonen også alvorlig for indere som har fast jobb. En av fem har sannsynligvis mistet jobben eller er permittert. India offentliggjør ikke offisielle ledighetsstatistikker.

«I begynnelsen var det de mest sårbare som ble hardest rammet. Etter hver når det de med faste jobber. Oppstartsselskaper har permittert og næringslivsorganisasjoner har kommet med advarsler om at arbeidsplasser vil forsvinne», påpeker lederen ved den indiske tenketanken.

Indiske fabrikker forsøker å gjenåpne.

– Vi har ikke hørt noe fra kunder på to måneder. Vi må ta alt på sparket. Vi vet ikke hva som vil skje. Den største usikkerheten er hvordan vi skal få arbeiderne tilbake. Det vil ta minst ett år før dette kommer tilbake på sporet igjen, sier fabrikkeier Bharat Gite, som har internasjonale storselskaper som Siemens og General Electric på kundelisten, til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.