De siste fire-fem ukene har Thailand hatt like mange nye koronasmittede som under første fase av pandemien. Det var en økning i antall smittede på 1300 prosent sammenlignet i april med i mars. I nabolandet Laos var økningen på over 20.000 prosent. Det innføres omfattende restriksjoner.

– Det er veldig viktig å forstå at situasjonen i India kan skje hvor som helst. Dette er fortsatt en stor utfordring, advarer WHO-direktør Hans Kluge.

Ønsker nasjonale tiltak

I India er smittetallene fortsatt rekordhøye. Gjennomsnittet de siste syv dagene ligger på 375.000 hver dag. Totalt er 20 millioner smittet, og det er registrert 220.000 dødsfall.

Unge pasienter, manglende oversiktsdata og nærmest helprivatisert helsevesen – derfor rammes India så hardt
Raina MacIntyre, professor i biosikkerhet ved University of New South Wales i Sydney, forteller hva som kan gjøres med krisen i Inda, og hvordan den faktisk kan bli enda verre. – Det er en kombinsjon av dårlig politisk lederskap og mangel på offentlig helsevesen-infrastruktur.
02:50
Publisert:

Indias statsminister Narendra Modi har nektet å stenge ned landet, slik blant annet USAs smittevernekspert Anthony Fauci har foreslått.

Uday Kotak, som er konsernsjef for familiebanken Kotak Mahindra Bank og leder for næringslivsorganisasjonen Confederation of Indian Industry, har foreslått å sette inn militæret for å støtte opp med logistikk og la medisinstudenter få jobbe ved sykehusene.

«På dette kritiske tidspunktet når vi ser dødstallene stige, oppfordrer vi til å gjennomføre de mest omfattende nasjonale tiltakene for å redusere den økonomiske aktiviteten og redusere lidelse», skriver han på Twitter.

Ifølge politiske analytikere ligger det politiske og økonomiske vurderinger bak Modis beslutning om ikke å foreta en nasjonal nedstengning tilsvarende hva India gjorde i fjor. Modis parti tapte i helgen et viktig delstatsvalg.

– Et av problemene er den misforståtte forståelsen av at enten må det en full nedstengning til, som tilsvarer en økonomisk katastrofe, eller ingen nedstengning, som betyr en folkehelsekatastrofe. Hva som skjer er en økonomisk katastrofe og en folkehelsekatastrofe. Hvis en stor del av befolkningen blir syke er ikke det bra for folket eller økonomien, sier Catherine Blish ved Stanford Medicine, som er spesialist på globale helsespørsmål til Bloomberg.

Svært alvorlig situasjon

Verdens helseorganisasjon sa på mandag de overvåker ti ulike koronavirusmutasjoner tett. De tre variantene som først ble identifisert i Storbritannia, Sør-Afrika og Brasil er mest utbredt.

Syv andre er identifisert i blant annet Nigeria, Japan, Filippinene og Frankrike.

– Informasjonen kommer raskt og voldsomt. Det er nye varianter hver dag som blir identifisert og rapportert. Ikke alle er viktige, sier epidemiolog hos WHO, Maria Van Kerkhove, til CNBC.

Få land foretar omfattende sekvensering for å identifisere ulike virusvarianter. Dette gjør det vanskeligere for WHO å vite hvilke virustyper som spres hvor i verden.

– Situasjonen er svært alvorlig. Nye varianter vil kreve en ny vaksine og tilleggsvaksine for dem som allerede er vaksinert. Dette vil forsinke hvor lenge det tar før pandemien er under kontroll, sier strategileder Ali Mokdad ved institutt folkehelse ved University of Washington til Bloomberg.

Smitte i slumområde

Thailand har inntil nylig klart å holde smittetallene svært lave. Frem til begynnelsen av april var det registrert vel 30.000 smittede. Den siste uken ligger de daglige smittetallene på rundt 2000.

Dette tilsvarer dagssmitten i Storbritannia, som har tilsvarende innbyggertall. Storbritannia har hatt 4,2 millioner bekreftede smittede under hele pandemien. Thailand ligger på rundt 70.000 smittede.

På mandag ble det registrert 31 nye dødsfall fra koronasmitte. Dette er en ny rekord. Rundt 1,5 millioner mennesker har fått første vaksinedose. Først i juni starter massevaksineringen av befolkningen. Det ventes å ta seks måneder før over 70 prosent er vaksinert.

All ny smitte i Thailand er av den britiske varianten. Det er etablert feltsykehus i Bangkok og andre provinser hvor det er registrert høy smitte. Det er villsmitte i slumområdet Klong Toey i hovedstaden, hvor det bor rundt 200.000 mennesker.

Alt settes inn på å slå ned den siste, og alvorligste, smittebølgen. Alle som tester positiv legges inn for overvåkning ved feltsykehus og flyttes over til ordinære sykehus hvis det er behov for behandling.

Enkelte provinser har innført innreiserestriksjoner og forlanger at det fremlegges en negativ koronatest, blant annet for ferieøyen Phuket som svært hardt rammet av pandemien økonomisk.

Målet er fortsatt å åpne Phuket for fullvaksinerte fra 1. juli og vaksinere befolkningen i løpet av de neste to månedene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.