Før «korona» og «covid-19» var en del av dagligtalen var indiske selskaper ansvarlige for å produsere over halvparten av alle vaksiner i verden. India er verdens største produsent av generiske medisiner hvor det ikke lenger er patenter.

Den siste koronasmittebølgen i India, problemer i den globale forsyningskjeden og ansatte som forlanger smitteverntiltak på arbeidsplassen har ført til en «perfekt storm».

Forsinket vaksineeksport

Over 25 millioner indere er bekreftet smittet av koronaviruset og det er innmeldt 280.000 dødsfall. De virkelige tallene er langt høyere. India har vært et land i dyp krise siden den siste smittebølgen oppsto i mars. Det er fortsatt over 250.000 nye smittede daglig.

Allerede for ett år siden, flere måneder før det var bevist at forsøkene på å utvikle koronavaksiner ville føre frem, inngikk Serum Institute en lisensavtale med AstraZeneca om å masseprodusere vaksiner i India. Vaksinene skulle leveres lokalt og eksporteres.

Det har vært full stans i eksporten siden i mars og selskapet har ikke klart å innfri kontraktene med indiske myndigheter.

Takker nei til gratis koronavaksine: – Tror myndighetene har en skjult agenda
Mange millioner i Hongkong takker nei til gratis koronavaksine på grunnen av mistillit til myndighetene. Bloombergs Ian Marlow forklarer byens vaksineskepsis.
01:51
Publisert:

Nå sier selskapet i en uttalelse at de vil prioritere leveranser til India i 2021 og håper å kunne starte leveranser til andre land mot slutten av året.

«Vi gjør vårt beste med å øke produksjonen og lansere nye vaksiner for India er en prioritet», skriver konsernsjef Adar Poonawalla i en Twitter-melding.

– Et mareritt

Over 60 land har fått vaksineprogrammene utsatt på grunn av leveranseproblemene fra India. Det globale vaksineprogrammet Covax har blant annet inngått avtale om kjøp av nesten en milliard doser fra India i år.

Forsker Zain Rizv ved tenketanken Public Citizen karakteriserer forsinkelsen som «et mareritt» for tilgang til vaksiner for verden via Covax-samarbeidet.

– Covax har ingen annen vei å gå fremover med de beskjedne målene de har satt med mindre rike land deler vaksinedoser og teknologi umiddelbart, sier han til nyhetsbyrået Associated Press.

Covax ble dannet for å bidra til at også fattige land får koronavaksiner. Programmet ledes av Verdens helseorganisasjon, vaksinealliansen Gavi og en organisasjon som arbeider med innovasjon på pandemifeltet.

Usikkert og en stor bekymring

Så langt er det distribuert rundt 65 millioner vaksinedoser fordelt på 124 land. Til sammenligning er det satt 275 millioner vaksinedoser i USA.

– Dessverre er vi i en situasjon hvor vi rett og slett ikke vet når de neste vaksinedosene kommer. Situasjonen i India er usikker og en stor bekymring, sier Gian Gandhi, som er koordinator hos Unicef for Covax-samarbeidet til BBC.

EU, med en befolkning på 450 millioner, har bestilt 1,8 milliarder vaksinedoser. Afrikanske land er mest avhengig av å få vaksinedoser via Covax-samarbeidet, hvor enkelte land har sagt seg villig til på å donere overskuddsvaksiner.

– Vi er i en situasjon hvor helsearbeidere og frontarbeidere i mange afrikanske land ikke er vaksinert. Likevel vaksinerer høyinntektsland befolkningsgrupper med lavere risiko, blant annet tenåringer, sier Gandhi.

Krever smitteverntiltak ved fabrikker

Smittesituasjonen i India har rammet hele landet hardt. Over 1000 leger er bekreftet døde og et ukjent antall sykepleiere og annet helsepersonell. Det er betydelig smitte ved farmasifabrikker som produserer medisiner for hele verden.

Det er betydelige problemer med å få levert råvarer til farmasiindustrien. Nesten 70 prosent må importeres, blant annet fra Kina. Lokale leverandører har stanset produksjonen på grunn av koronautbruddet og nedstengninger.

– Logistikksituasjonen i India er et rot med problemer i hele forsyningskjeden. Enkelte fabrikkarbeidere krever beskyttelsesutstyr og vaksiner før de kommer tilbake på jobb. Det skjer selvfølgelig ikke, sier Cameron Johnson hos konsulentselskapet Tidalwave Solutions til South China Morning Post.

I 12-månedersperioden fra april 2020 til mars i år eksporterte India farmasiprodukter for 24,4 milliarder dollar – en vekst på 18 prosent. Kinesiske selskaper har forsøkt å ta markedsandeler, men dette er et område hvor de foreløpig henger langt etter sine indiske konkurrenter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.