I Indonesia ble det bekreftet 56.757 nye smittetilfeller på torsdag og 982 dødsfall fra koronaviruset. Antall nye smittetilfeller har økt med 41 prosent den siste uken og dødsfallene er 39 prosent høyere. Dette er høyeste smitteveksten noe sted i verden.
– En annen type fiende
I Indonesia jakter pårørende desperat på oksygen til koronasmittede familiemedlemmer. Sykehusene er fulle. Det gjøres klare massegraver rundt storbyene og på landsbygden. Det er deltavarianten som dominerer i verdens fjerde mest folkerike land.
– Vi står overfor en annen type fiende. Dette er en forferdelig fiende som vi forsøker å bekjempe med alle ressurser, men det er ikke lett, sa statsråd Luhut Pandjaitan på torsdag.
I Indonesia er kun 5,5 prosent av befolkningen fullvaksinerte. De fleste har fått den kinesiske Sinovac-vaksinen, som har vist seg å ikke være effektiv mot deltavarianten. Thailand har som mål å sette 100 millioner vaksinedoser i løpet av året. Det er store forsinkelser.
I Malaysia er det i gjennomsnitt 300 nye smittede per 1 million mennesker de siste syv dagene. Dette er ti ganger så høyt som smitten i India.
Det vaksineres raskt. I gjennomsnitt settes det rundt 400.000 vaksiner daglig i Malaysia. Landet har reforhandlet avtalen med Pfizer og skal få 25 millioner vaksinedoser de neste ti ukene.
– Vi må vaksinere oss ut av situasjonen vi befinner oss i, sier teknologiminister Khairy Jamaluddin til The Age.
Forsinkelser i gjenåpning
Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs tror det vil bli store forsinkelser i gjenåpningen av Sørøst-Asia, som har 660 millioner innbyggere.
I en ny rapport kuttes vekstprognosene kraftig for de fem største økonomiene – Filippinene, Indonesia, Malaysia, Singapore og Thailand. Før pandemien ville disse samlet ha vært verdens femte største økonomi, like bak Tyskland.
«Ny smittebølge og strammere restriksjoner vil sannsynligvis veie betydelig mer på veksten i andre halvår av 2021 enn tidligere antatt», skriver Goldman Sachs i rapporten.
Finansinstitusjonen kutter vekstprognosene med i gjennomsnitt 1,8 prosentpoeng for hele året for de fem største økonomiene i Sørøst-Asia.
I Thailand, hvor reiselivssektoren utgjør rundt en femtedel av verdiskapingen, ventes å få en vekst på kun 1,4 prosent i 2021.
«En større eksponering mot bransje som reiseliv og lavere eksponering mot internasjonal handel, sammen med begrensede tiltaksmuligheter, vil trolig presse veksten lavere i Indonesia og Thailand. Den vil også holde veksten lavere på Filippinene enn våre tidligere forventninger», skriver finansinstitusjonen.
– Ujevn økonomisk oppgang
Varsellampene blinker hos andre finansinstitusjoner og analyseselskaper som følger de tidligere vekstøkonomiene i Sørøst-Asia.
– Gitt det langsomme vaksinetempoet, med unntak av i Singapore, venter vi en ujevn økonomisk oppgang. Det er fortsatt risiko for nye perioder med restriksjoner. Den økte usikkerheten vil sannsynligvis føre til ytterligere skader på økonomiene, sier makroøkonom med ansvar for Asia hos Oxford Economics, Sian Fenner, til Bloomberg.
S&P Global Ratings kuttet på torsdag vekstprognosene for Indonesia for 2021 fra en tidligere ventet vekst på 4,4 prosent til 3,4 prosent. Det pekes også på store budsjettunderskudd. Også i 2022 kutter S&P vekstprognosene for Indonesia, som er regionens største økonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.