I forrige uke økte antall nye smittede fra koronaviruset med 3,4 millioner – tilsvarende 12 prosent, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). I løpet av de neste ukene vil antall bekreftede smittede passere 200 millioner personer. Det er store mørketall.
Ifølge indiske myndigheter er 418.000 mennesker i landet døde som følge av koronaviruset. En rapport fra Center for Global Development mener det kan være inntil 4,9 millioner dødsfall.
«Det virkelige antall dødsfall er sannsynligvis flere millioner, ikke flere hundre tusen. Dette er åpenbart Indias verste menneskelige tragedie siden uavhengighet», skriver forfatterne, hvor Arvind Subramanian, som var sjefrådgiver for økonomisk politikk for den sittende indiske regjeringen frem til 2018, er en av tre forfattere.
Kollaps av helsevesenet
Episenteret har forflyttet seg fra India til Sørøst-Asia. I Indonesia er rundt tre millioner mennesker offisielt smittet av viruset. Landet har gått forbi både Brasil og India i antall registrerte daglige koronatilfeller.
Den siste uken har registrerte dødsfall ligget på over 1000 hver dag. Trenden er stigende.
– Det virkelige antallet er tre til fem ganger høyere. Mange som har dødd hjemme har hatt problemer med å få behandling ved sykehus. Dette viser en kollaps av helsevesenet, sier Ahmad Arif, som er en av grunnleggerne av den frivillige organisasjonen Lapor covid-19 til The Asean Post.
Indonesiske myndigheter har forlenget smitteverntiltak og restriksjoner rundt hovedstaden Jakarta frem til mandag. Ifølge Joko Widodo har antall smittetilfeller falt den siste uken etter å ha passert 57.000 smittede forrige torsdag.
Årsaken er også at det testes færre. Forrige fredag ble over 250.000 mennesker testet for koronaviruset. På tirsdag var antall testede nede på 115.000. Andelen positive tester ligger på over 30 prosent og er en indikasjon på det er omfattende smitte i landet.
– Det er en veldig vanskelig situasjon. Med Guds hjelp, og felles innsats, vil vi snart kunne være ferdig med korona og livet kan returnere til normalen, sa president Joko Widodo i en direktesendt tale denne uken.
Akilleshæl for Sørøst-Asia
Singapore, som startet en gjenåpning i juni, er blitt tvunget til å delvis stenge ned igjen etter nye smitteutbrudd. Landet har endret strategi fra å ha et mål om nullsmitte til å få kontroll på smitteklynger og lære å leve med viruset.
– Målet er å få ekstra tid slik at vi kan vaksinere flere, spesielt de eldre, sa Lawrence Wong som leder koronaarbeidsgruppen.
Investeringsbanken Jefferies mener pandemien vil føre til varige skader for økonomiene i Sørøst-Asia.
– Pandemien er blitt akilleshælen for regionen. Indonesia, som så mange av de andre landene i regionen, har fortsatt ikke fått kontroll over situasjonen, sier sjefstrateg Sean Darby hos Jefferies til CNBC Asia.
Internasjonale finansinstitusjoner og kredittvurderingsselskaper har nedjustert vekstprognoser og kommer daglig med nye advarsler.
Mangler effektive vaksiner
Torsdag morgen kom statistikkene fra Thailand for det siste døgnet. Det er satt en ny, dyster rekord. Antall bekreftede smittede har økt med 49 prosent den siste uken til 13.655. Dette er dobbelt så mange smittetilfeller som i hele 2020 totalt.
– Jeg beklager for at vi ikke har klart å skaffe til veie tilstrekkelige vaksiner. Virusmutasjonen var noe vi ikke kunne ha forutsett. Dette har ført til høyere smitte enn vi hadde i fjor. Vi har ikke klart å skaffe til veie nok vaksiner, sa Nakorn Premsri, som leder vaksineprogrammet i Thailand, på onsdag.
Thailand har benyttet vaksiner de to kinesiske vaksinene fra Sinovac og Sinopharma, i tillegg til AstraZeneca. Det er satt inn ordrer på vaksiner fra Pfizer og Moderna, men de store leveransene kommer tidligst i fjerde kvartal.
Hovedstaden Bangkok, nærliggende provinser og regionen på grensen til Malaysia er nesten helt nedstengt. Innenlandsflyvninger og busser har kansellert nesten alle avganger de neste ukene. Fra fredag kommer nye restriksjoner med blant annet stengte parker og friluftsområder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.