De største børsene utenfor Kina falt i morgentimene på fredag. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen er over to prosent lavere. I Sør-Korea, Taiwan og Australia er det en nedgang på godt over én prosent.

«Nå har det skiftet tilbake til vekstutfordringer. Deltavarianten truer den økonomiske oppgangen for verdensøkonomien. Antall smittetilfeller har økt i de fleste land i verden», skriver ING i morgenrapporten fra Singapore.

Finansinstitusjonen tror på turbulens på aksjemarkedene.

Tokyo innfører unntakstilstand under sommer-OL. I den sørkoreanske hovedstaden Seoul innføres de strengeste restriksjonene siden pandemien startet fra førstkommende mandag. Kun tre personer kan møtes privat.

– Vi er i en svært alvorlig situasjon

På torsdag ble det registrert 1040 dødsfall i Indonesia – en dobling på to dager. Antall registrerte smittede ligger på rundt 35.000. Det antas å være en betydelig underrapportering. Indonesia har i hovedsak benyttet den kinesiske Sinovac-vaksinen.

Ifølge Lapor covid-19, som samler inn statistikker på smitte og dødsfall direkte fra sykehus og lokalsamfunn i Indonesia, har 131 vaksinerte helsearbeidere dødd fra koronaviruset i juni og juli. Nesten 60 av disse dødsfallene har skjedd i juli.

Denne uken døde Novilia Sjafri Bachtiar som har ledet koronavaksinasjonene i Indonesia. Det er ikke bekreftet hva dødsfallet var, men begravelsen skjedde i henhold til hva som er vanlig ved koronadødsfall.

Hun var den siste utenlandske forskeren i Wuhan-laben
– Jeg tror ikke viruset var menneskeskapt.
01:30
Publisert:

«Hun var sjefforsker og ledet mange kliniske studier, blant annet samarbeidet med Sinovac. Flere titall millioner indonesiere har fått denne vaksinen som en del av arbeidet med å få kontroll på pandemien», sa statsråd Erick Thohir.

Verdens helseorganisasjon har godkjent de to kinesiske vaksinene fra Sinovac og Sinopharma. Det er ikke foretatt tilsvarende kliniske undersøkelser som vaksinene fra Pfiser, Moderna og AstraZeneca har vært gjennom de siste 14 månedene.

– Vi er i en svært alvorlig situasjon. Smittetallene vil sannsynligvis øke de neste dagene, sier den indonesiske epidemiologen Dicky Budiman til Wall Street Journal.

Vurderer nedstengning av Bangkok

De siste to dagene er det rapportert om flere dødsfall fra koronaviruset i Thailand enn for hele fjoråret sammenlagt. Kapasiteten er sprengt ved sykehusene og det er lange køer for å teste seg.

Den thailandske regjeringen skal møtes på fredag for å vurdere nye innstramninger i Bangkok og andre regioner med høy smitte. Blant tiltakene som vurderes er portforbud på natten og stenging av kjøpesentre og markeder.

En terminal ved hovedflyplassen i Thailand omgjøres til feltsykehus. Fredag morgen kom de siste koronastatistikkene for de siste 24 timene. Det ble satt en ny rekord med over 9200 smittetilfeller. Leger mener de reelle tallene er minst tre ganger høyere.

«Hvis nedstengningen blir like omfattende som den var i andre kvartal i fjor risikerer Thailand å få to år med resesjon», skriver meglerhuset Asia Plus i en ny rapport.

I andre kvartal i fjor falt verdiskapingen med 12,1 prosent. Reiselivssektoren, som står for rundt en femtedel av den thailandske økonomien, ligger nede med brukket rygg. Ferieøya Phuket er delvis åpnet for fullvaksinerte turister, men dette gir knapt utslag.

Smittebølge til tross for vaksine

Thailand har startet vaksinering og benytter vaksiner fra AstraZeneca og de to kinesiske produsentene Sinovac og Sinopharma. Det er satt inn ordrer fra Pfizer og Moderna. Rundt 1,5 millioner doser ventes i juli og rundt 20 millioner i fjerde kvartal.

Sinovac er blitt verdens mest benyttede vaksine. Det er levert 950 millioner doser til hele verden. 33 land har godkjent den kinesiske vaksinen. 117 land har godkjent AstraZeneca-vaksinen.

I De forente arabiske emirater, Seychellene, Chile, Uruguay og Mongolia har over 60 prosent av befolkningen fått minst en vaksinedose. Disse landene er blant de 36 i verden hvor det har vært over 1000 nye smittetilfeller per en million innbyggere den siste uken.

Alle landene benytter en av de to kinesiske vaksinene, ifølge CNBC.

Ifølge de britiske analyseselskapet Airfinity vil Sinovac produsere 2,9 milliarder vaksiner i 2021.

– Enkelte land vil akseptere lave lokale smitteutbrudd så lenge det er relativt få alvorlige tilfeller og dødsfall. Det kan bli mulig med enhver tilgjengelig vaksine, sier professor Ben Cowling ved University of Hong Kong til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.