I løpet av de neste dagene vil antall bekreftede smittede av koronaviruset passere fem millioner mennesker. Det har vært et skifte i oversiktene over land med flest smittede. Russland, Brasil og India rykker opp på oversikten; Russland har nest flest smittede.

Det er store mørketall i Afrika. Myndighetene i Tanzania har ikke oppdatert smittetall siden 8. mai. I Somalias hovedstad er antall begravelser tredoblet.

I Nigerias nest største by, Kano, har det vært en kraftig økning i antall dødsfall. Myndighetene avviser det er koronaviruset covid-19 og skylder på malaria, diabetes og høyt blodtrykk.

– Den politiske ledelsen er i fornektelse. Dette er nesten som å si at det ikke eksisterer covid i New York. Hvis Kono faller, vil hele Nord-Nigeria falle, og da faller Nigeria, sier professor Usman Yusuf, som er tidligere leder for Nigerias nasjonale helseforsikringsbyrå, til New York Times.

– Blitt følelsesløse

Mandag morgen kom de økonomiske statistikkene for første kvartal for Japan – verdens tredje største økonomi. Disse viser en nedgang i den økonomiske aktiviteten med 0,9 prosent sammenlignet med foregående kvartal, og 3,4 prosent årsjustert. Dette er noe bedre enn ventet.

– De fleste av oss har sannsynligvis blitt følelsesløse for fryktelige økonomiske statistikker så 0,9 prosent nedgang høres ikke så ille ut. Men det er ikke mye grunn for optimisme, sier analysesjef for Asia hos ING, Robert Carnell, i en kommentar.

Fallet i det private forbruket, som utgjør rundt 60 prosent av verdiskapingen, falt med 0,7 prosent – under halvparten av hva som var ventet. Analyseselskapet Capital Economics stålsetter seg for hva som vil komme i inneværende kvartal.

«Den kraftige nedgangen i aktiviteten i første kvartal tyder på at spredningen av viruset allerede hadde rammet hardt i mars. Det vil bli mye verre i andre kvartal,» skriver Capital Economics i en rapport fra Tokyo mandag morgen.

Analytikere hos tenketanken Japan Center for Economic Research venter et fall i det japanske bruttonasjonalproduktet på 21 prosent i andre kvartal. Dette er tilsvarende konsensus fra Bloomberg.

Slår dette til, er det den største nedgangen i et kvartal som er registrert siden dagens statistikkmetode ble tatt i bruk i 1955. Enkelte restriksjoner er fjernet, men de er fortsatt på plass i tyngdepunktet for den japanske økonomien – Tokyo og Osaka.

– Japan er inne i en full resesjon, sier sjeføkonom Yuichi Kodama hos Meiji Yasuda Research Institute til Reuters.

– Ikke veldig oppmuntrende

Japan var blant de første landene utenfor Kina til å bekrefte smitte av koronaviruset i midten av januar. Det var lenge begrenset spredning og myndighetene forsøkte å gjøre alt for å ikke stenge ned landet.

– Situasjonen har forverret seg siden første kvartal, sa regjeringens økonomiminister Yasutoshi Nishimura etter fremleggelsen av de økonomiske statistikkene.

Den japanske økonomien er svært sårbar og aktiviteten falt i fjorårets siste kvartal da omsetningsavgiften ble økt for å rette på skakkjørte statsfinanser.

– Økonomien kom inn i koronapandemien i en veldig svak posisjon. De virkelige stygge tingene vil skje i april til juni. Det vil være tre kvartaler med en veldig negativ vekst. Det er ikke et veldig oppmuntrende bilde, sier sjeføkonom for Japan hos den amerikanske finansinstitusjonen Bank of America Merrill Lynch til New York Times.

– Svak i mange år

Sommer-OL i sommer skulle skape en ny giv for den japanske økonomien. Reiselivssektoren har de siste årene foretatt store investeringer i å modernisere hoteller og åpne Japan for internasjonal turisme.

Det var først etter press fra blant annet Australia og Canada at årets sommer-OL ble utsatt. Mange er tvilsomme til at sommerlekene kan arrangeres i 2021.

Den japanske statsgjelden, målt mot bruttonasjonalproduktet, er den høyeste av noe industriland.

– Jeg tror aktiviteten i privat sektor vil være veldig svak i mange år. Det betyr at myndighetene må fortsette med å støtte den økonomiske aktiviteten, sier økonomiprofessor og tidligere sentralbankstyremedlem, Sayuri Shirai, til avisen.

Tokyo-børsen har tatt imot kvartalsstatistikkene med et stort gjesp. Nikkei-indeksen er svakt lavere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.