For seks uker siden mente helseeksperter at Japan hadde gjort alt feil i forsøket på å kontrollere koronaviruset.

Japanske medier siterte en hemmelig rapport fra helsedepartementet om at 400.000 mennesker kunne dø og at det var behov for nesten en million ventilatorer.

Ingen av dommedagsprofetiene har slått til.

– En suksess

Nå åpnes hele landet etter å ha hatt begrensede restriksjoner siden 7. april. Disse kom en måned etter at store deler av Europa stengte nesten helt. De japanske restriksjonene har vært langt mildere enn hva store deler av verden har levd med.

Japan, som har verdens eldste befolkning, ble sett på som svært utsatt.

– Hvis du ser på tallene, kan du si at Japan har vært en suksess. Men selv ekspertene vet ikke årsaken, sier professor Mikihito Tanaka ved Waseda University, som er medlem av et regjeringsnedsatt rådgivende utvalg, til Bloomberg.

Japan var blant de første landene utenfor Kina som fikk påvist koronaviruset. Myndighetene fikk kraftig kritikk for måten de håndterte smitten om bord på cruiseskipet Diamond Princess, hvor over 600 passasjerer ble syke mens det lå til havn ved Yokohama.

Tanaka mener at denne situasjonen skapte en forståelse hos japanerne tidlig om at det var en risiko for at viruset kunne spre seg i Japan. Helseeksperter fikk også viktig informasjon på viruset fra cruiseskipet og hvordan det spredte seg mellom mennesker. Politikere i panikkmodus stengte ikke ned samfunnet. Helseeksperter og frivillige tiltak fra befolkningen har styrt prosessen.

– Du kan si at Japan har latt ekspertene ta beslutninger, i motsetning til mange andre land, sier Tanaka.

Knapt nok ny smitte

I helgen ble det meldt om 16 nye bekreftede nye tilfeller av Covid-19 i Tokyo-regionen, som har rundt 40 millioner innbyggere.

– Antall smittede har falt hver dag. Rundt 15 prosent av sengeplassene ved sykehusene er reservert for koronapasienter, sier helseminister Katsunobu Kato til nyhetsbyrået Kyodo.

Det har vært vanlig i Japan å bruke munnbind, japanerne klemmer hverandre mindre og det er ikke vanlig at eldre mennesker bor sammen med yngre familiemedlemmer. Det forskes på om utstrakt bruk av BCG-vaksine i befolkningen siden 1952 har spilt en rolle.

For hele landet har det vært under 50 nye tilfeller daglig den siste uken. Det er registrert 850 dødsfall. Sverige har 4000 dødsfall.

Totalt er det registrert 16.550 tilfeller i hele Japan, noe som tilsvarer 13 smittede for 100.000 innbyggere – under en tiendedel av i Norge, hvor det er rundt 155 tilfeller per 100.000 innbyggere. I USA er befolkningssmitten over tre ganger høyere.

– Vi må anta at den andre bølgen kan bli mye verre enn den første og være forberedt på det. Hvis den neste er verre, vil helsesystemet bryte sammen, sier professor Yoshihito Niki ved Showa University til Bloomberg.

– Ikke et oppløftende bilde

Flere restriksjoner vil nå bli fjernet. Regjeringen gjør klar en ny tiltakspakke verdt 100.000 milliarder yen (9300 milliarder kroner). Rundt 60 prosent av beløpet er i form av lån til næringslivet.

Japan er, som de fleste land, inne i en resesjon. Dette startet allerede før koronapandemien rammet i første kvartal.

– Den japanske økonomien kom inn i koronasjokket i en svært svak posisjon. Men de virkelige stygge skadene vil skje i april til juni-rapportene. Det kommer til å bli tre kvartaler med en veldig negativ utvikling. Dette er ikke et veldig oppløftende bilde, sier sjeføkonom for Japan hos Bank of America Merrill Lynch til New York Times.

Analytikere venter en svekkelse av bruttonasjonalproduktet på 22 prosent i andre kvartal for verdens tredje største økonomi – bak USA og Kina.

– Tilstanden for den japanske økonomien er svært alvorlig. Vi må komme oss ut av denne situasjonen så snart det er mulig, sa finansminister Taro Aso fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.