Soeul-børsen i Sør-Korea falt med 13,5 prosent da den åpnet. Aksjehandeken ble midlertidig stanset i 20 minutter – tilsvarende hva som skjedde på New York-børsen på mandag og torsdag denne uken etter kraftig børsfall.

– Frykt og panikk sprer seg mye raskere enn viruset. De amerikanske markedene er sannsynligvis oversolgt da verdens helseproblemer og oljeprisen sannsynligvis ikke blir verre, sier porteføljeforvalter Alan Li hos Atta Capital til South China Morning Post.

Mangler ankerfeste

Det var negativ utvikling ved Tokyo-børsen i morgentimene. Sammen med Seoul-børsen er Tokyo-børsen først til å åpne i Asia.

Nøkkelindeksen Nikei 225 har vært på det laveste siden november 2016 – samme måned president Donald Trump vant presidentvalget i USA.

«Verdens økonomiske system har forskjøvet seg. Under de store markedsbevegelsene er det manglende tillit til at myndigheter har de rette planene for å kontrollere helse- og økonomiske konsekvenser fra koronaviruset», skriver Commonwealth Bank of Australia i en morgenrapport.

Det har roet seg litt ved syv-tiden norsk tid ved Sydney-børsen, hvor det er en oppgang på over fire prosent.

Bangkok-børsen har også stanset handelen etter at nøkkelindeksen falt over ti prosent.

Næringslivsavisen Nikkei beskriver situasjonen på det japanske verdipapirmarkedet som i «panikkmodus». Siden den foreløpige toppen i januar har Nikkei-indeksen falt med nesten 30 prosent.

– Markedene forblir i fritt fall ettersom usikkerheten vedvarer uten et pålitelig ankerfeste som kan skape stabilitet på kort sikt, sier direktør for global makrostrategi hos Medley Global Advisors, Ben Emons, til Bloomberg News.

Såkalte «trygge havner» faller også. Gullprisen er 3,5 prosent lavere i morgentimene og har vært på 1550 dollar for en unse. Ved inngangen til uken var den på nesten 1700 dollar.

Kryptovalutaen bitcoin, som ble født under den forrige finanskrisen for å skulle sikre investorer og være et alternativ til tradisjonelle valutaer, er mer enn halvert på en uke i verdi. Bitcoin-kursen har vært nede på under 4000 dollar.

Helikopterpenger

Under den forrige finanskrisen sto sentralbanker klar med krisetiltak – og helikopterpenger for å sørge for likviditet.

Finansdepartementet i Hongkong vil blant annet gi alle byens innbyggere over 18 år 12.000 kroner. Dette er en modell andre land kan ta i bruk.

– Jeg vil ta til orde for å gi penger til selskaper og personer nå. Det er virkelig det eneste som vil hjelpe på dette tidspunktet. Når de er klare til å bruke penger kan vi få en V-formet oppgang, sier direktør David Riedel hos analyseselskapet Riedel Research til CNBC Asia fredag morgen.

En V-formet utvikling er hvor det går raskt ned og raskt opp igjen.

Jakter på første pasient

De siste statistikkene viser det har vært mer enn en dobling i antall smittede utenfor Kina på fem dager – fra 26.000 sist søndag til 55.000 fredag morgen. Italia har over 15.000 smittede og Iran har innrapportert vel 10.000 smittede og 429 dødsfall.

Norge ligger på en tiendeplass med 800 smittede på statistikkoversikten; foran Japan, Sverige og Danmark.

I Kina har det vært en økning på kun åtte nye smittede det siste døgnet. Nesten alle tilfeller skal ha kommet fra Italia.

Det var først i slutten av desember at Kina kontaktet Verdens helseorganisasjon (WHO) og informerte om smitte i millionbyen Wuhan.

Eksperter fra Kina og Verdens helseorganisasjon (WHO) forsøker å finne hvilken pasient som først ble smittet. Smitten pågikk tidligere i Kina enn hva som har vært kjent.

Ifølge offisielle kinesiske dokumenter som Hongkong-avisen South China Morning Post sett, kan de første tilfellene spores tilbake til 17. november 2019.

Frem til midten av desember ble det meldt om mellom en og fem nye tilfeller hver dag. Før alarmen gikk i slutten av desember skal det ha vært minst 266 pasienter under behandling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.