Det var ventet enighet rundt en amerikansk krisepakke i løpet av mandag. Det har ikke skjedd. Republikanerne og demokratene er enige om at det må en krisepakke til med en ramme på rundt 2000 milliarder dollar, men de er uenige om fordelingen.

Smertestillende tiltakspakke

Demokratene sa mandag kveld at de kommer til å legge frem et nytt forslag senere denne uken. De kritiserer republikanerne for å ville overføre penger til selskaper – og ikke amerikanske familier. Det er registrert over 40000 koronasmittede i USA.

Sydney-børsen, som har falt med over 35 prosent på fem uker, startet med en oppgang fra morgenen av. Årsaken er en ny krisepakke for en økonomi som er på vei mot sin første resesjon siden 1991.

Den australske regjeringen har kommet med den andre krisepakken i løpet av to uker. Denne vil ha en ramme på rundt 420 milliarder kroner og er rettet mot små- og mellomstore selskaper. Denne blir karakterisert som smertestillende for småselskaper og ansatte.

– Det kommer mye smerte for alle, men vi forsøker å dempe dette så mye vi er i stand til. Planen er at vi skal bygge en bro slik at så mange selskaper og deres ansatte kan komme seg over denne krisen. Det betyr å gi lønnsstøtte for små selskaper slik at de ikke trenger å la ansatte gå, sier statsminister Scott Morrison i en uttalelse.

Jakter billige aksjer

Optimismen i Australia har fortsatt til Asia, hvor Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen var nesten syv prosent høyere etter et par timers handel. Også på mandag var det en oppgang ved Asias største børs – i motsetning til resten av Asia, hvor det var en bred nedgang.

Ifølge næringslivsavisen Nikkei er det utenlandske hedgefond som har kjøpt aksjer ved Tokyo-børsen.

Hedgefond er for investorer på jakt etter ekstra høy avkastning, med like høy risiko. I perioder med høy volatilitet, slik det har vært de siste ukene, er hedgefondsforvaltere svært aktive ved børsene.

Teknologiselskapet Softbank er dagens vinner med en oppgang på 21 prosent etter at selskapet bekreftet de vil selge verdier for 41 milliarder dollar (450 milliarder kroner) og kjøpe tilbake egne aksjer.

Softbank har tapt store beløp på høyrisikoinvesteringer i oppstartsselskaper, men eier over 20 prosent av aksjene i det kinesiske internettselskapet Alibaba. Alibaba har falt med 18 prosent ved New York-børsen siden januar – mindre enn børsindeksene.

Det er registrert nesten 100 nye koronasmittede i Kina det siste døgnet. Dette er mer enn en fordobling sammenlignet med økningen de siste dagene. De aller fleste er kinesere som vender hjem til Kina fra andre land. Det er under ti nye dødsfall. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.