Aksjemarkedene fortsetter å være frakoblet realøkonomien mens verden er inne i resesjon og massearbeidsledighet.

Tokyo-børsen har startet uken med en oppgang på en prosent etter en justering av de økonomiske statistikkene fra første kvartal.

Fallet i den økonomiske aktiviteten ble noe svakere enn tidligere antatt.

«Dette er en mager trøst gitt at produksjonen falt i kvartalet. Japan var inne i en resesjon for koronapandemien. Spørsmålet er hvor ille det blir i andre kvartal», skriver Capital Economics i en rapport.

– Ikke la oss bli revet med

Den kinesiske eksporten falt med 3,3 prosent i mai. Dette skyldes en 88 prosent økning i eksport av smittevernprodukter og medisinsk utstyr. Importen stupte med 16,7 prosent. Dette ga det høyeste overskuddet på balansen i historien på 62,9 milliarder dollar.

«Etterspørselen etter covid19-produkter vil avta når smitten avtar. Det er en av grunnene til at vi tror den litt mindre dystre eksporten kanskje ikke er bærekraftig», skriver finansinstitusjonen ING etter maistatistikkene kom i helgen.

For ett år siden var Kina og USA midt inne i handelskrigen og dette gjør at det er store statistikkvariasjoner fra måned til måned.

Før koronapandemien gjorde kinesiske selskaper seg klar til et rekordår i forbindelse med utbyggingen av neste generasjon mobiltelefonnett (5G). Denne etterspørselen har forsvunnet blant annet på grunn av høy arbeidsledighet og svak kjøpekraft over hele verden.

Den amerikanske sysselsettingsrapporten for mai var bedre enn fryktet.

INGs analysesjef i Asia, Robert Carnell, skriver i morgenrapporten at det er lovende signaler fra USA som gir grunn til optimisme, men han spør også hva slags type økonomisk oppgang det vil bli

«Ikke la oss bli revet med», skriver han.

Risiko for forsyningskjeden

Verdens handelsorganisasjon (WTO) venter at den globale handelen vil falle med mellom 13 og 32 prosent i 2020. FNs organisasjon for handel og utvikling (UNCTAD) mener den globale handelen vil falle med 27 prosent i andre kvartal.

Nesten all internasjonal transport skjer med skip. En stor utfordring er å få gjort personellbytte for å kunne opprettholde driften. Reiserestriksjoner og liten flykapasitet har gjort mannskapsbyttet svært vanskelig.

Inntil 400.000 sjøfolk og mannskap er enten isolert på skip eller venter hjemme og kommer seg ikke ut i verden på grunn av reiserestriksjoner. Den internasjonale skipsfartsindustrien advarer mot en kommende krise.

– Det er en tikkende tidsinnstilt bombe. De kan ikke fortsette å jobbe på ubestemt tid. Noen har vært om bord i mer enn ett år. Jo lenger dette problemet foregår, jo større risiko for forsyningskjeden, sier generalsekretær Guy Platten hos det internasjonale Rederiforbundet (ICS) til Financial Times på mandag.

Truer sikkerheten til sjøs

FNs organisasjon for bærekraftig næringsliv kom med en advarsel i mai og foreslo rutiner for å sikre at skip fortsatt kan gå som vanlig. Land har vært trege med å gjennomføre de foreslåtte tiltakene og antall sjøfolk som er strandet øker ukentlig.

– Skalaen, kompleksiteten og det umiddelbare behovet for en løsning på dette problemet krever en omfattende, systematisk og koordinert tilnærming på globalt nivå. Hvis politisk respons på globalt nivå uteblir, vil det sannsynligvis skape ringvirkninger og få store konsekvenser for nasjonale økonomier og hindre handel med viktige varer, sa Sturla Henriksen, spesialrådgiver på hav for FN i mai.

Sjøfolk kan jobbe i inntil 11 måneder om bord på skip. Nå har noen hatt hyre i 15 måneder. Mange er slitne og dette utgjør en trussel for sikkerheten, sier generalsekretær Jim Scorer hos International Federation of Shipmasters' Association (IFSMA) til Financial Times.

– Fantasitall

Antall bekreftede smittede fra koronaviruset covid19 passerte syv millioner natt mandag – med nesten en tredjedel av tilfellene i USA. Dødsfallene er på over 400.000 – en dobling på seks uker.

Brasil og Russland har for lengst rykket forbi europeiske land på statistikkene. Brasil har for første gang over 30.000 nye smittede i døgnet. Sammen med India og Pakistan, er dette de nye episentrene med høyest vekst i antall nye smittede, ifølge Johns Hopkins University.

Brasil sluttet i helgen å publisere statistikker. Landets nye helseminister, den tredje på kort tid, sa at statistikkene som er offentliggjort er «fantasitall eller manipulerte». Kritikere kaller det et forsøk på å skjule sannheten.

President Jair Bolsonaro har vist standhaftig motstand mot smitteverntiltak innført av landets guvernører. Fredag truet han med at Brasil vil trekke seg fra WHO, slik USA har gjort.

– Jeg sier det nå, USA forlot WHO, og vi ser på muligheten for å gjøre det i fremtiden. Enten må WHO jobbe uten ideologiske fordommer, ellers forlater vi også organisasjonen, sa den høyreorienterte lederen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.