Dagen starter med en nervøs utvikling ved Asia-børsene etter en turbulens handelsdag ved Wall Street på tirsdag. Oljeprisen har gjort et lite byks på en dollar i asiatisk handel på onsdag etter å ha falt med nesten fire prosent på tirsdag.

Opec-landene og andre oljeproduserende land skal ha en videokonferanse på torsdag hvor de skal diskutere et mulig produksjonskutt.

«Saudi-Arabia og Russland fortsetter med å banke ut en avtale. Det er også åpenbart at USA må involveres», skriver ANZ Research i en rapport.

Dobling av ny koronasmitte

Ved midnatt tirsdag kveld åpnet den kinesiske millionbyen Wuhan, hvor koronaviruset først ble identifisert i desember, grensene etter at byen har vært nesten hermetisk lukket til omverdenen siden den 23. januar.

I flere uker var byens 11 millioner innbyggere ilagt hjemmekarantene. Det var feiring ved bomstasjonene idet de første bilene forlot byen.

Det første toget forlot perrongen tidlig onsdag morgen. Basert på billettsalget vil 55.000 mennesker forlate Wuhan med tog i løpet av dagen.

Det er langt fra en normalsituasjon. Alle innbyggerne har fått en egen kode på smarttelefonen som må avleses før de går om bord på busser eller offentlig transport. Denne gir informasjon om helsestatus.

«Ingen nye smittede betyr ikke ingen risiko. Det å åpne byen er ikke det samme som å åpne døren hjemme», advarer den statseide avisen People’s Daily.

Det har vært en dobling av antall koronatilfeller i Kina det siste døgnet sammenlignet med på mandag. 62 smittede er det høyeste som er registrert siden 25. mars. Det er også en kraftig økning i antall smittede personer uten symptomer.

– Svært dyp resesjon

Mens Wuhan håper de er helt i sluttfasen av koronavirusutbruddet er det frykt for at Japan står foran en omfattende spredning. Statsminister Shinzo Abe har innført en sivil unntakstilstand i hovedstaden Tokyo og seks andre områder – regioner som er tyngdepunktene i økonomien.

Japan har fått kritikk for ikke å ha foretatt testing eller innført tiltak som de fleste andre land har igangsatt for å forhindre spredning. Det er påvist smitte hos vel 4300 mennesker og 93 personer er bekreftet døde.

Den japanske økonomien er svært sårbar med svak økonomisk vekst, høy gjeld og en befolkning som er den eldste i verden. Sommer-OL var ment å vise frem Japan til verden med store investeringer og optimisme hos befolkningen. Sommerlekene er utsatt – i første omgang med ett år.

– Koronaviruset gir økonomien nådestøtet. Japan er på vei inn i en svært dyp resesjon, sier seniorforsker Jun Saito ved tenketanken Japan Center for Economic Research til CNBC Asia.

Den japanske regjeringen er i ferd med å klargjøre en tiltakspakke verdt over 108.000 milliarder yen (over 10.000 milliarder kroner). Dette tilsvarer en femtedel av den årlige verdiskapingen i landet.

Saito er skeptisk til hva han mener er tradisjonelle tiltak i hva som er en svært utradisjonell hendelse hvor etterspørselen og tilbudet utsettes for uvante sjokk.

– Det er ikke behov for å stimulere økonomien. Nå må det tiltak til for å forhindre et fritt fall for økonomien, sier han.

Han mener en ren kontantstøtte til ansatte og bedrifter er en forutsetning for at Japan, som er verdens tredje største økonomi målt i bruttonasjonalprodukt, skal kunne reise seg igjen.

Eksportfall på 60 prosent

Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs mener den japanske økonomien vil falle med 25 prosent i inneværende kvartal. De nye restriksjonene som er innført denne uken skjer i regioner som er ansvarlig for nesten halvparten av Japans verdiskaping.

Eksporten vil falle med 60 prosent i andre kvartal, hvis de nye prognosene fra Goldman Sachs slår til. I motsetning til i andre lang i Asia og Europa, hvor befolkningen er pålagt å holde seg innendørs, er tiltakene frivillige i Japan.

Selskaper har allerede begynt å stenge utsalg. Kaffekjeden Starbucks sier på onsdag de vil stenge alle kafeer i de berørte områdene.

«Vi venter imidlertid at dette vil endre adferden til enkeltpersoner, bedriftseiere og arrangører. Det vil endre måten folk opptrer, blant annet stenging av virksomheter og at folk avstår fra aktiviteter utenfor hjemmet», skriver Goldman Sachs-analytikerne.

Japansk næringsliv har i liten grad tatt i bruk digitale hjelpemidler og løsninger. Bruk av telefaks er fortsatt svært utbredt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.