Aktiviteten i den japanske økonomien falt med 7,8 prosent i andre kvartal sammenlignet med årets tre første måneder – tilsvarende en årsjustert nedgang på 27,8 prosent. Japan var allerede på vei inn i en resesjon da koronaviruset begynte å smitte i vinter.

Økonomer hos internasjonale finansinstitusjoner ventet en kraftig nedgang i den økonomiske aktiviteten. Konsensus lå på et fall i verdiskapingen, målt i bruttonasjonalprodukt, på 7,3 prosent – eller 26,3 prosent årsjustert nedgang.

Status, som kom natt til mandag, viser en litt større nedgang for verdens tredje største økonomi. Nedgangen er mindre enn hva USA og Storbritannia opplevde i kvartalet.

– Gammelt nytt

Det er den største nedgangen i den økonomiske aktiviteten siden Japan begynte å offentliggjøre statistikker etter gjenoppbyggingen av annen verdenskrig i 1955 ifølge regjeringskontoret, som publiserer statistikkene.

«Selv om Japan ble rammet like hardt som andre industriland tror vi at økonomien vil komme seg tilbake til den samme banen som den var før viruset rammet ganske raskt», skriver seniorøkonom Marcel Thieliant hos Capital Economics i en ny analyse.

Japan stengte delvis ned økonomien i syv uker i andre kvartal, noe som sendte det private forbruket lavere. Svak internasjonal etterspørsel og forstyrrelser i forsyningskjedene sto for tre prosentpoeng av aktivitetsnedgangen.

Ledestjerne 2020 – Kjell-Christian Krohn Dale
Ledestjerne Kjell-Christian Krohn Dale (29) vokste opp i fjæresteinene og lærte seg tidlig respekt for naturen. Nå vil han akselerere det grønne skiftet i den maritime næringen.
01:37
Publisert:

«Tallene fra andre kvartal er selvfølgelig gammelt nytt. Vi vet at detaljhandelen var nesten tilbake på samme nivåer som før koronapandemien i juni», skriver Capital Economics.

Japanske selskaper har solide balanser, myndighetene har stilt opp med kredittgarantier og landet har aldri vært like avhengig av internasjonale turister som mange andre land. Det er først de siste seks-syv årene Japan har opplevd en turistboom.

«Vi har tegnet inn en 4,5 prosent vekst i tredje kvartal mot andre kvartal og regner med at den japanske økonomien vil få en vekst på 3,5 prosent i 2021 – godt over konsensus på 2,6 prosent», skriver analyseselskapet.

Ny smittebølge

Det var en ny sittebølge de siste ukene i Japan, men denne har ikke ført til en omfattende nedstengning. På søndag ble det meldt om over 1200 nye smittetilfeller – rundt en tredjedel av disse var i Tokyo.

Statsminister Shinzo Abe er under kraftig kritikk.

– Koronapandemien har vært en alvorlig stresstest for ledere overalt, men den japanske offentlighetens øyne har ikke Abe klart å vise lederskap og gitt en fullverdig respons. Den har vært kaotisk. Han har sett på dette som en pr-krise og ikke en folkehelsekrise. Han har prioritert å gjenåpne økonomien på bekostning av å kontrollere utbruddet, sier direktør for Asia-studier ved Temple University i Tokyo, Jeff Kingston, til The Guardian.

– Hvor er Abe?

Abes oppslutning har stupt på meningsmålingene. Ifølge en ny meningsmåling fra JNN er 62,2 prosent misfornøyde med måten han har håndtert krisen på.

«Hvor er Abe», spurte Japan Times i forrige uke.

Statsministeren beskyldes for å ha vært fraværende, gjemt seg bak fulldekkende munnbind ved de få sammenhengene han har vist seg offentlig og vært dårlig til å kommunisere myndighetenes koronastrategi.

– Det er uforståelig hvorfor en lands leder ikke svarer på spørsmål fra folket – heller ikke fra opposisjonen, sa nestleder i Democratic Party of Japan, Jun Azumi, til avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.