Idet nyttårsrakettene var i ferd med å skytes opp i Asia ble det bekreftet av det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at et begrenset antall personer hadde blitt syke av en mystisk lungesykdom i Wuhan – en kinesisk by de færreste kunne plassere på kartet.

Seks måneder senere er det bekreftet smitte hos over ti millioner mennesker, over en halv million dødsfall og konsekvenser for hele verden med en historisk dyp resesjon, permitteringer og massearbeidsledighet.

Venter nye nedstengninger

Finansinstitusjonen ING mener at nye nedstengninger kommer til å bli det viktigste temaet finansmarkedene og investorer må forholde seg til. Analysesjef Robert Carnell sier han er «slått av hvor utrolig dårlige land var villige til å lære fra nabolandenes erfaringer».

«Tidlige gjenåpninger er like mye feil som de alltid var. Dette truer med å sende land og delstater tilbake til nye nedstengninger», skriver Carnell i morgenrapporten.

Han har problemer med å forstå hvordan analytikere har begynt å oppjustere resultatprognosene for amerikanske selskaper – basert på gjenåpning av økonomiene. Han tror nedjusteringer vil komme når de økonomiske statistikkene viser de har tatt feil.

«De totale økonomiske skadevirkningene forårsaket av sen nedstengning, kombinert med en for tidlig gjenåpning, vil nesten garantert være større enn en tidlig og hard nedstengning for å få ned den daglige smitteraten til håndterbare nivåer før en gradvis gjenåpning», skriver Carnell.

Han er ikke alene om å mene at optimismen var aksjemarkedene har vært for høy.

– Oppgangen kommer til å bli mye tregere og mer ujevn enn folk flest tror. Markedene har priset inn en skarp v-formet utvikling, noe vi ikke tror er sannsynlig, sier direktør David Hunt hos PGIM, som er investeringsselskapet til livsforsikringsselskapet Prudential, til Bloomberg TV.

– Vil stupe i andre kvartal

Asia-børsene startet uken med en bred nedgang. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med nesten to prosent i løpet av den første timen etter handelen startet. Det var samme trend i Seoul og Sydney mandag morgen.

Ferske detaljhandelsstatistikker fra Japan viser en nedgang i omsetningen på 12,3 prosent i mai sammenlignet med samme måned i fjor. Dette var en skarpere nedgang enn konsensus, til tross for en svak vekst mot april måned.

«Det trege oppsvinget i detaljomsetningen peker mot at bruttonasjonalproduktet vil stupe i andre kvartal», skriver Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics i en morgenoppdatering.

Analyseselskapet tror ikke på en særlig bedring for juni, til tross for at Japan har åpnet opp og det er relativt liten smitte av koronaviruset Covid-19 i verdens tredje største økonomi.

«Vi gjentar vår prognose om at bruttonasjonalproduktet i andre kvartal vil falle med ni prosent mot første kvartal», skriver Capital Economics.

– Brå og farlig sving

Det er registrert over 2,6 millioner smittetilfeller i USA. Det tok kun 40 dager for antall smittede å dobles. Andelen som tester positive i Texas er over 13 prosent i Texas – opp fra under fire prosent ved begynnelsen av juni.

– Koronaviruset har tatt en veldig brå og farlig sving i Texas i løpet av de siste ukene, sa delstatens guvernør Greg Abbott på søndag.

Han ble advart i slutten av april da han tillot en delvis gjenåpning av Texas. Nå er Texas, sammen med blant annet California og Florida, tvunget til å sette gjenåpningen av økonomiene på pause. I California er barer i storbyene beordret stengt.

I New York har antall dødsfall for første gang siden mars falt til under ti på et døgn. Guvernør Andrew M. Cuomo kritiserte på talkshowet «Meet the press» på søndag de føderale myndighetenes håndtering av koronapandemien, hvor de ber delstatene om å følge opp.

– I realiteten benekter de at det er et problem. De vil ikke fortelle det amerikanske folk sannheten. Og de vil ikke svare med føderal respons – bortsett fra å si at de støtter delstatene, sa Cuomo, som er demokrat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.