Investorer i Asia våknet mandag morgen opp til nullrente fra Federal Reserve (Fed) i USA.

– Dette er ikke en tiltakspakke for å stimulere økonomien. Dette er et tiltak for å unngå et sammenbrudd. Målet for Fed er å unngå en full krise, sier strateg Daniel Gerard hos State Street Global Markets til CNBC mandag morgen.

Sentralbanker i krisemøter

I all hast er det innkalt til krisemøter ved andre sentralbanker, blant annet i Japan. Det er full beredskap i hele verden.

Fed, Bank of Japan, Den europeiske sentralbanken, Swiss National Bank, Bank of Canada og Bank of England sier i en felles uttalelse de vil øke likviditetstilgangen.

Bank of Japan starter et krisemøte tidlig mandag ettermiddag lokal tid. Statsminister Shinzo Abe sier regjeringen vil jobbe tett sammen med sentralbanken for å koordinere «dristige og enestående tiltak» for å støtte opp rundt verdens tredje største økonomi.

Japan har allerede negative renter.

Rådville investorer

Investorer ved Sydney-børsen i Australia har startet uken med å selge aksjer og nøkkelindeksen har falt med over 7,6 prosent i morgentimene. På fredag startet dagen med en kraftig nedgang, før den tok seg opp på slutten av dagen.

Investorer er rådville etter at den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, kom med et nytt rentekutt søndag kveld. Tokyo-børsen startet med en svak oppgang, etter et historisk fall i forrige uke, men er flat ved 13-tiden lokal tid (05:00 norsk tid).

Singapore-børsen, som støttes av statsfond og storselskaper, har falt med over tre prosent.

Venter børsfall i USA

Investeringsrådgivere er også usikre på hva uken vil bringe.

«De globale markedene står foran den alvorlige utfordringen siden den store resesjonen i 2008/09. Koronaviruset vil ha dramatiske konsekvenser for verdensøkonomien og har økt sannsynligheten for en resesjon i USA og verden», sier Morgan Stanleys Andrew Sheets, som er ansvarlig strateg for ulike grupper investeringer og verdipapirer til Bloomberg.

Førhandelen ved Wall Street peker på nok en dag med nedgang. Terminkontrakten (Dow Jones futures) er stoppet etter at den har falt med fem prosent. Det ligger an til et fall på over 1200 poeng – sannsynligvis mer.

– Fed har lagt all sin vekt bak dette og gir nesten alt den har. Det reiser det uunngåelige spørsmålet: hvis dette ikke fungerer, hva vil, spør sjefstrateg Seema Shah hos Principal Global Investors til Marketwatch.

Amerikanske statspapirer har stupt i løpet av natten. Renten på statspapirer med 10 års løpetid har falt med 30 basispunkter til 0,64 prosent. Ved nyttår lå denne på 1,8 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.