Det amerikanske Senatet godkjente natt til torsdag en krisepakke på 2000 milliarder dollar (21.500 milliarder kroner). Den skal behandles videre i representantenes hus, hvor planen er at den skal stemmes over på fredag før den sendes til president Donald Trump.

Dette er den største krisepakken i moderne amerikansk historie og tilsvarer rundt ti prosent av den årlige verdiskapingen i USA.

I den 880 sider lange avtalen fremkommer det at det blant annet vil bli utbetalt kontantstøtte på 1200 dollar til enkeltpersoner som tjener under 75000 dollar i året, ekstra for barn, selskaper vil få lån og direkte støtte og det gis ekstra midler til helsesektoren.

Helseforsikringsselskaper pålegges blant annet å dekke forebyggende behandling av koronasmitte, test av pasienter og behandling.

I løpet av det siste døgnet er det registrert nesten 50.000 nye smittede fra koronaviruset i hele verden. USA er blitt det nye episenteret. I New York City ble det registrert 3223 nye bekreftede tilfeller i løpet av onsdag.

Alle de 1800 sengeplassene på intensivavdelinger ved sykehusene forventes å være fulle på fredag.

– Det er apokalyptisk, sier lege Ashley Bray ved Elmhurst Hospital Center til New York Times.

Selskaper blir bedt om å stanse korona-profittering

13 pasienter ved sykehuset, som har 545 sengeplasser, døde på onsdag.

Men det er også en svak optimisme i New York. Antall innlagte ved sykehusene fra koronaviruset har gått fra en dobling annenhver dag til en dobling hver fjerde dag.

– Det er nesten for godt til å være sant, sa guvernør Andrew M. Cuomo på onsdag.

– Svært høye ledighetstall

Tokyo-børsen har falt i morgentimene på torsdag etter en oppgang på 15 prosent tidligere denne uken. Investorer begynner å forberede seg på de økonomiske statistikkene for første kvartal som vil komme om kort tid. Resultatsesongen starter også like etter påske.

Senere på torsdag blir det klart hvor mange som har meldt seg arbeidsledige i USA den siste uken. Neste fredag kommer den månedlige sysselsettingsrapporten fra USA. Arbeidsledigheten har i flere måneder vært på det laveste siden 1960-tallet og ligger på rundt 3,6 prosent.

Slik påvirker koronapandemien vår mentale helse
Denne amerikanske legen har ett klart råd til hvordan vi skal komme oss gjennom koronapandemien med vår mentale helse i behold.
00:43
Publisert:

«Vi begynner nå å få statistikker som fanger opp den nye virkeligheten. Den viktigste statistikken er hvor mange som har registrert seg som arbeidsledige i USA. Disse forventes å være svært høye», skriver National Australia Bank i morgenrapporten.

Statistikkene er basert på registrerte ledige frem til lørdag 21. mars. I den foregående uken meldte 281.000 amerikanere seg arbeidsledige.

«Medianprognosene ligger på 1,5 millioner. Det er mange estimater. Et par er så høye som fire millioner nye ledige og en tredjedel av estimatene er på over to millioner», ifølge den australske storbanken.

– Verre enn finanskrisen

Internasjonale organisasjoner, tenketanker og finansinstitusjoner må kaste ut tidligere prognoser mens pandemien sprer seg og lukker store økonomier. Hele India er i karantene de neste tre ukene. I Thailand er det innført unntakstilstand fra midnatt.

– Denne pandemien vill uunngåelig ha en enorm innvirkning på økonomien. Nye prognoser viser en økonomisk nedgang og tap av arbeidsplasser som er verre enn under den globale finanskrisen, sier generaldirektør Roberto Azevedo i en ny video.

Handelsorganisasjonens økonomer har ikke kommet med nye prognoser for verdenshandelen.

– Vi venter det blir en kraftig nedgang, sier Azevedo.

Han oppfordrer land om å samarbeide, og å dele informasjon.

– Handel er det som muliggjør effektiv produksjon og forsyning av ordinære varer og tjenester, medisinsk utstyr, mat, energi og alt annet vi trenger, påpeker han.

Ser mot tredje kvartal

Singapore er et av de landene som er mest avhengig av handel med omverdenen. Miniputtstaten er ofte blitt sett på som en kanarifugl som tidlig kan identifisere farer i verdensøkonomien. Allerede i januar advarte regjeringen om at dette kunne bli svært alvorlig.

Torsdag morgen kom foreløpige statistikker for første kvartal. Disse viser en årsjustert nedgang i verdiskapingen på 10,6 prosent sammenlignet med forrige kvartal. Dette er betydelig verre enn medianrognosene.

«Siden koronavirusspredningen fortsatt utvikler seg raskt er det fortsatt betydelig usikkerhet rundt alvorlighetsgraden og varigheten av dette utbruddet og hva utviklingen vil bli når dette blir kontrollert», skriver industri- og handelsdepartementet i en uttalelse.

Singapore har isolert seg fra omverdenen og det er nesten kun fastboende som får reise inn til landet.

«Andre kvartal vil også bli svakt da etterspørselen etter varer og tjenester vil rammes av at Europa og USA er stengt. Vi må se til tredje kvartal for en betydelig forbedring», sier analysesjef for Asia hos Moody’s, Steve Cochrane, til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.