Jeff Bezos (56) er verdens rikeste mann med en anslått formue på 138 milliarder dollar, ifølge Bloomberg Billionaire Index.

Formuen har vokst med 23 milliarder dollar siden koronakrisen startet, i takt med at aksjekursen i Amazon, netthandel- og teknologiselskapet han startet og leder, har steget på børsen. Senest tirsdag steg Amazon over fem prosent på teknologibørsen Nasdaq, til ny «all-time high». Bezos eier personlig rundt 11 prosent av aksjene i Amazon.

Interessen for netthandel har tatt helt av nå som hundrevis av millioner mennesker verden over må holde seg hjemme, og butikkene er stengt. Amazon har ansatt rundt 100.000 nye siden koronakrisen startet, og selskapet har planer om å hyre inn ytterligere 75.000 medarbeidere.

It og dagligvarer

Matvarer må folk ha selv om det er krise, og mer enn før siden restauranter og kafeer er stengt. En fersk rapport fra Nielsen Norge viser at veksten i det norske dagligvaremarkedet i første kvartal 2020 er på 7,2 prosent, mot samme periode i 2019. Før viruset brøt ut var veksten på tre prosent, går det frem av rapporten.

Verdens rikeste familie, den amerikanske Walton-familien, som står bak varehusene Wal-Mart i USA og Asda i Storbritannia, har opplevd at verdien av familiens aksjer er opp fem prosent i år, til 169 milliarder dollar.

It-selskapene, og særlig de med skybaserte løsninger tilpasset hjemmekontor, har også sluppet relativt lett fra denne krisen så langt. Det samme gjelder selskaper som driver med datasikkerhet.

Teknologiselskapene har også gjort det relativt sett mye bedre enn andre selskaper på børsen så langt i år:

  • Teknologiindeksen Nasdaq er ned 5,1 prosent.
  • Samleindeksen S&P 500 har falt 11,9 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones er ned 16,1 prosent.

Mens inntektene for it-bransjen stupte med 75 prosent under finanskrisen i 2008, ser det mye lysere ut under denne krisen. Ifølge en rapport fra Goldman Sachs, omtalt i Financial Times, falt inntektene for it-bransjen med 30 prosent frem til bunnen i midten av mars, før de steg 18 prosent igjen de neste tre ukene.

Brad Zelnick, analytiker hos Credit Suisse, sier til FT at denne krisen viser hvor viktig skybaserte løsninger blir fremover for it-bransjen.

Seslaper som SAP, Zoom, Citrix, Equinix, DocuSign, Okta, ServiceNow og Fortinet har gjort det bra gjennom krisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.