– Det tar livet av folk. Den eneste pandemien vi har, er blant dem som ikke er vaksinert, sa Biden til journalister i Det hvite hus fredag.

Det hvite hus er i ferd med å øke presset i sosiale medier, særlig Facebook, for å rydde opp i spredningen av det myndighetene omtaler som desinformasjon om koronavaksiner.

Pressesekretær Jen Psaki sa at «alle har en rolle å spille i å sikre at det finnes pålitelig informasjon» og hevder Facebook ikke er raske nok til å fjerne innlegg som er problematiske.

– Det er om lag tolv personer som produserer 65 prosent av all feilinformasjon om vaksiner i sosiale medier. Alle er fortsatt aktive på Facebook, trass i at noen av dem er blitt utestengt fra andre plattformer, sa Psaki.

Facebook tordner

Facebook avviser på det sterkeste Biden og Psakis kritikk og sier selskapet bidrar til å redde liv.

– Vi lar oss ikke distrahere av anklager som ikke er underbygget med fakta, sier en talsperson fra Facebook til AFP.

– Fakta er at mer enn to milliarder mennesker har sett offisiell informasjon om covid-19 og vaksiner på Facebook, som er mer en noe annet sted på internett. Mer enn 3,3 millioner amerikanere har også brukt vårt verktøy for å finne ut hvor og hvordan de kan bli vaksinert. Fakta viser at Facebook bidrar til å redde liv, heter det i det krasse svaret.

Pandemi blant uvaksinerte

Presidenten brukte samme ord som lederen for Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Rochelle Walensky, da han møtte pressen fredag. Hun uttalte seg etter at det ble meldt om 33.000 nye tilfeller av covid-19 torsdag.

– Det er en klar melding som nå kommer: Dette er i ferd med å bli en pandemi blant de uvaksinerte, sa hun.

Gjennomsnittlig smittetall for de siste syv dagene har økt til 23.306, en økning på 70 prosent fra uken før. Også i USA er delta-varianten av koronaviruset i ferd med å bli den mest dominerende.

I samme periode har sykehusinnleggelsene økt med om lag 36 prosent, og antallet dødsfall knyttet til pandemien har steget med 26 prosent, opplyser CDC.

Utbredt skepsis

Mange av dem som nekter å vaksinere seg, til tross for at vaksinene er lett tilgjengelige, sier de ikke stoler på dem.

Skepsisen spres både av desinformasjon fra anti-vaksine-miljøer, men også i økende grad av republikanske politikere som hevder at vaksinene er et forsøk fra myndighetene på å kontrollere folk.

Totalt har pandemien kostet 624.285 mennesker livet i USA. Fullvaksinerte personer med enten to doser av vaksinen til Pfizer eller Moderna eller en dose av Johnson & Johnson-vaksinen er beskyttet mot alvorlig sykdom, sykehusinnleggelse og død.

Så langt har 56 prosent av befolkningen fått minst en vaksinedose, og 48 prosent er fullvaksinert. Til sammenligning har 59 prosent fått minst en dose i Norge, og 30 prosent er fullvaksinert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.