Det er bekreftet smitte av koronaviruset covid-19 hos over 6,6 millioner mennesker i 188 land og 390.000 dødsfall, ifølge den siste oppdateringer fra Johns Hopkins University. Brasil og Mexico har rykket opp på statistikken de siste ukene med nesten 50.000 døde til sammen.

Vanligvis tar det over ti år å få på plass en effektiv vaksine. Eksperter begynner å tro at det kan være mulig å ha en effektiv vaksine mot koronaviruset allerede i høst.

Ti ulike typer vaksiner gjennomgår for tiden kliniske tester og flere vil gå inn i fase 3 i løpet av de neste ukene.

– Hva som har skjedd frem til nå er bare fantastisk, sier direktør Penny Heaton ved Bill & Melinda Gates Medical Research Institute til det medisinske forskningstidsskriftet The Lancet i en artikkel publisert fredag.

Hun mener fremskrittene skyldes tidligere store investeringer i vaksineteknologi.

– Ikke vær etterpåklok

Forskere ved britiske Oxford University var tidlig ute med å utvikle en mulig vaksine. «AZD1222» gjennomgår for tiden kliniske tester hos 10.000 voksne mennesker. Dette skal utvides til 50.000 mennesker de neste ukene i fase 3.

Helsearbeidere i Brasil, som har gått forbi Italia i antall dødsfall, skal delta i neste fase. Dette skjer i samarbeid med det svensk-britiske farmasiselskapet AstraZeneca, som er børsnotert i USA og London med en markedsverdi på over 650 milliarder kroner.

Selskapets konsernsjef under en telefonkonferanse med journalister torsdag kveld at AstraZeneca planlegger å produsere to milliarder doser av vaksinen. Halvparten av disse skal distribueres i lav- og mellominntektsland.

– Vi planlegger å starte distribusjon av vaksinen til USA og Storbritannia i september eller oktober, sa konsernsjef Pascal Soriot.

USA og Storbritannia har bestilt 400 millioner vaksiner fra AstraZeneca. Det er foreløpig ikke bekreftet at vaksinen fungerer, men Soriot mener det ikke er tid til å vente. Resultatene fra de kliniske testene vil foreligge i august.

– Når vi står foran denne typen pandemi og den enorme innvirkningen det har på mennesker og økonomien kan du ikke være etterpåklok. Du kan ikke bruke tid på å sjekke hva som vil fungere eller ikke. Du må bare forplikte deg. Det er hva vi gjør nå, sa Soriot.

Selskapet regner med å ha 400 millioner doser tilgjengelig før slutten av 2020.

– Mest presserende utfordring i vår tid

Farmasiselskaper oppfordres til å få på plass produksjonskapasitet som gjør at de kan starte masseproduksjon når det bekreftes at en vaksine er tilgjengelig.

AstraZeneca inngikk på torsdag en avtale med den indiske vaksineprodusenten Serum Institute of India til å produsere en milliard doser av vaksinen til lavinntektsland.

De får økonomisk støtte på til sammen 750 millioner dollar fra to vaksineallianser, – Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (Cepi) som har hovedkontor i Oslo og Gevi i Sveits. Oxford-vaksinen blir sett på som en av de mest lovende av rundt 50 vaksiner som støttes av Cepi.

– Hvis en vaksine er vellykket vil det gi en enorm gevinst ved å ha titalls, eller flere hundre millioner, doser tilgjengelig på et så tidlig tidspunkt som mulig, sa alliansens leder Richard Hatchett under pressebriefingen.

– Jakten på en effektiv covid-19 vaksine er absolutt den mest presserende utfordringen i vår tid, sa Hatchett.

På fredag inngikk Cepi en avtale med University of Queensland i Australia om å akselerere utvikling og produksjon av en annen vaksinekandidat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.