De amerikanske børsene hentet seg opp i løpet av mandag etter at nøkkelindeksene først falt med nesten tre prosent i frykt for at en ny smittebølge av koronaviruset er i ferd med å spre seg iblant annet Kina.

– Vil gjøre alt i sin makt

Oppgangen startet da Federal Reserve (Fed – den amerikanske sentralbanken) bekreftet planer om å støtte amerikanske selskaper ved å kjøpe obligasjonsgjeld. Det er satt et tak på 750 milliarder dollar (vel 7000 milliarder kroner).

«Dette vil gi økt risikolyst», skriver finansinstitusjonen ING i morgenrapporten fra Asia.

Børsene i Asia og Australia startet dagen med et byks på rundt tre prosent etter comebacket fra Wall Street, hvor Dow Jones-indeksen hadde svingninger på over 1000 poeng i løpet av dagen.

– Størrelsen og tempoet på hva Fed foretar seg vil gi støtte til de globale verdipapirmarkedene, sier valutasjef Stephen Gallo hos BMO Capital Markets til Bloomberg.

Når risikolysten er tilbake i markedet svekkes dollaren på bekostning av andre valutaer. Dollarindeksen, som måles mot USAs største handelspartnere, har falt fra 97,1 til 96,5.

Kronekursen svekket seg før helgen og på mandag, men har styrket seg med 15 øre mot amerikanske dollar og startet handelen i Asia på 9,49 kroner mot en dollar.

– Dette er nok et tegn på at Fed vil gjøre alt i sin makt for å hjelpe til med likviditet. Bekymringer for en ny smittebølge? Ikke noe å bekymre seg over. Fed er her, sier markedsstrateg Ryan Detrick hos LPL Financial til Wall Street Journal.

– Herregud, ikke igjen

Finansmarkeder og verdensøkonomien trenger fortsatt nødhjelp. Etter en lang vinter og vår med restriksjoner begynte situasjonen i Beijing å normalisere seg i mai. Nye smitteutbrudd av koronaviruset (covid-19) har rystet den kinesiske hovedstaden – og myndighetene.

Det ble bekreftet 27 nye bekreftede tilfeller av koronasmitte i Beijing på tirsdag. Flere bydeler er isolert og nedstengt samtidig som det er igangsatt massetesting.

– Utbruddet i Beijing var et sjokk for kinesiske myndigheter. Vi tror at risikoen for en ny smittebølge i Kina har økt betydelig i løpet av helgen, sier sjeføkonom Tin Lu hos den japanske finansinstitusjonen Nomura til Financial Times.

Over 8 millioner mennesker har fått påvist smitte av koronaviruset siden utbruddet startet i desember, ifølge de siste statistikkene.

Det er nesten to måneder siden det sist ble registrert lokal smitte av koronaviruset i Beijing før det siste utbruddet, hvor minst 79 mennesker er blitt innlagt ved sykehus.

– Jeg tenkte bare «herregud, ikke igjen». Det har vært så mange nye tilfeller de siste dagene og det gjør at dette føles mye farligere, sier byråkraten Shawn Wang, som bor ikke langt fra ferskmarkedet hvor den nye smitten skal komme fra, til Wall Street Journal.

Geopolitisk spenning

Ifølge nordkoreanske medier vurderer landet å sende militærstyrker inn i deler av den demilitariserte sonen mot Sør-Korea. I mer normale tider ville dette ha sendt sjokkbølger gjennom finansmarkedene.

Dette kommer dager etter at diktatoren Kim Jong-uns søster sa at den nordkoreanske hæren vil få ansvar for neste trekk og har truet med å bryte forbindelsene.

Sørkoreanske aktivister har de siste ukene sendt store mengder flyveblader og dataminnekort med videoer og informasjon fra Sør-Korea over grensen til Nord-Korea. Det er dette som skal ha utløst raseriet fra Nord-Korea.

– Nord-Korea bør ikke ødelegge kommunikasjonen og skape spenninger som fører oss tilbake til perioden med konfrontasjon, sa Sør-Koreas president Moon Jae-in under et møte på mandag.

To år siden president Donald Trump møtte den nordkoreanske diktatoren i Singapore er forholdet på frysepunktet. Nord-Korea sa i forrige uke at det ikke er bruk for et personlig forhold med den amerikanske presidenten.

– USAs politiske linje viser at Washington fortsatt er en trussel på lang sikt mot den nordkoreanske staten og dens befolkning. Nord-Korea vil utvikle mer pålitelige militære styrker for å komme den trusselen i møte, sa Nord-Korea utenriksminister Ri Son-gwon i en uttalelse i forrige uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.