Over 70 land har innført nye reiserestriksjoner siden Sør-Afrika for en uke siden identifiserte den nye koronavirusmutasjonen. Kina, Japan, Israel og Marokko er blant landene som har stengt grensene helt for utenlandske statsborgere. USA har også strammet inn.

Ifølge Bloomberg planlegger USA å pålegge alle som reiser til landet om å teste seg for koronaviruset innen 24 timer før flyavgang. Andre land med krav om testing har en frist på 72 timer. Endringene skal bekreftes av president Joe Biden på torsdag.

Utelukker ikke nedgradering

Det er nervøsitet og uro ved aksjemarkedene over hele verden. Tokyo-børsen falt da handelen startet onsdag morgen, men var 0,8 prosent høyere etter et par timers handel.

Japanske myndigheter er i høy høyberedskap etter omikronvarianten ble påvist hos en reisende fra Namibia.

– Selv om vi styrker grensekontrollen er det umulig å stanse dette helt. Det er viktig å ha god beredskap, sier guvernør Motohiro Ono i provinsen Saitama, nord for Tokyo til Nikkei Weekly.

Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen er på det laveste nivået siden begynnelsen av oktober i fjor etter å ha falt med 1,6 prosent på tirsdag. Siden nyttår har indeksen, hvor selskaper avhengig av den kinesiske økonomien dominerer, falt med 14,6 prosent.

Dette vet vi om den nye koronavirus-varianten: – Den mest muterte hittil
Oppdagelsen av en ny koronavirus-variant i Sør-Afrika, en variant som også har blitt funnet hos to reisende på vei til Hongkong, skaper uro i verdens finansmarkeder. Bloombergs reporter forteller med om hva han vet så langt om den nye virusvarianten på «Bloomberg Daybreak: Europe».
01:29
Publisert:

Internasjonale finansinstitusjoner er foreløpig avventende til den nye virusvarianten, men tør ikke å utelukke noe inntil det foreligger mer informasjon. Det kommer først i midten av desember.

«En ny, svært smittsom virusvariant kan føre til nedgraderingen av den økonomiske veksten og en forverring for risikoen. Foreløpig foretrekker vi aksjer, men vi vil endre denne oppfatningen hvis det viser seg at vaksiner eller behandling ikke fungerer», skriver et team hos den amerikanske fondsgiganten Blackrock i en ny analyse.

Mye usikkerhet

Australia og India har lagt frem økonomiske statistikker for tredje kvartal. Det ble som ventet et fall i den økonomiske aktiviteten i Australia på grunn av nedstengningen i sommer, men lavere enn ventet med en nedgang på 1,9 prosent sammenlignet med foregående kvartal.

Den økonomiske veksten i India havnet på 8,4 prosent og gjør landet til den raskest voksende økonomien av de største økonomiene. Den kinesiske veksten var på under fem prosent.

«Det var mye usikkerhet rundt de økonomiske statistikkene. Prognosene varierte med en ventet vekst på mellom seks og 13 prosent», påpeker seniorøkonom Shilan Shah hos Capital Economicss.

Det blir ikke noe enklere å komme med prognoser for inneværende kvartal. Analyseselskapet har utviklet egne prognoser og modeller for landene de følger med bruk av alternative høyfrekvensdata.

«Mer oppdaterte data viser at den økonomiske oppgangen har kommet inn i en mer sakte fase», påpeker Shah.

Han viser også til problemene i forsyningskjedene.

«På toppen av dette kommer lav vaksinedekning, noe som gjør at trusselen fra nye virusutbrudd – fra omikron og potensielle etterfølgere – er en stor trussel», advarer seniorøkonom Shilan Shah hos Capital Economics.

Kun 31,5 prosent av den indiske befolkningen er fullvaksinert.

Stabil utvikling i november

Onsdag morgen kom innkjøpssjefsindekser fra verdens største økonomier for november måned. Disse gir en indikasjon på aktiviteten i industrien og stemningen i næringslivet. Den foreløpige konklusjonen er at situasjonen er stabil.

Dette underbygges av handelsstatistikker for Sør-Korea for november. Eksporten økte med 32,1 prosent til 60,4 milliarder dollar. Dette er en ny rekord. Eksport av databrikker økte med over 40 prosent.

«Oppgangen fortsatte i november i Sørøst-Asia og vi tror den fortsatt har mer futt i seg. Den største risikoen er selvfølgelig omikronvarianten», skriver Capital Economics i en rapport.

Caixin China General Manufacturing PMI-indeks endte på 49,9 poeng – like under 50-tallet, som skiller mellom økt aktivitet og nedgang.

«Vi venter at den økonomiske veksten i Kina vil avta til 5,2 prosent i 2022 fra en estimert vekst på 8,2 prosent i 2021», skriver Eugenia Victorino, som er leder for Asia-strategi hos den svenske banken SEB i Singapore på onsdag.

Victorino tror Kina vil fastholde på strategien om å slå hardt ned på ethvert utbrudd av koronaviruset.

«Usikkerheten rundt omikronvarianten vil sannsynligvis styrke myndighetenes besluttsomhet om å holde fast på nulltoleransestrategien selv om det legger en demper på det private forbruker», ifølge SEB-strategen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.