Den amerikanske delstaten New York er blitt det nye episenteret for koronavirusutbruddet. Det er bekreftet flere smittede i New York med 76.000 personer. Det er flere enn i Hubei-provinsen i Kina, hvor de første sykdomstilfellene ble bekreftet for nøyaktig tre måneder siden.
Det er også flere døde i USA enn i Kina. I New York økte antall døde med nesten 30 prosent fra mandag til tirsdag.
– Jeg er lei av å følge etter dette viruset. Vi har vært etter det fra dag én. Vi har undervurdert viruset. Det er mektigere og farligere enn vi trodde, sa guvernør Andrew Cuomo på tirsdag.
Hans egen bror, CNN-ankeren Chris Cuomo, er blant dem som har fått bekreftet smitte.
Pessimisme i Japan
Den japanske Tankan-indeksen, som tar pulsen på næringslivet med innspill fra nesten 10.000 sjefer, viser den største nedgangen siden 2013. Et overveldende flertall av de spurte mener det går dårlig for den japanske økonomien.
«Dette er ikke gode nyheter, men det er ikke ille sammenlignet med hva vi ser både regionalt og globalt», skriver finansinstitusjonen ING i en oppdatering.
Japan har frem til nå ikke innført de samme restriksjonene som store deler av verden har gjort. De siste dagene har det vært en økning i spredningen av koronaviruset iblant annet hovedstaden Tokyo og storbyen Osaka.
Den siste utviklingen og restriksjonene fremkommer ikke i undersøkelsen. Det gjør heller ikke utsettelsen av sommer-OL i Tokyo fra i sommer til 2021.
«Utsiktene er ganske forferdelige. Dette har å gjøre med hva som vil skje med Japan når koronaviruset forstyrrer dagliglivet og næringslivsaktiviteten», skriver ING, som mener at den samme selvisoleringen som Europa og USA gjør også vil skje i Japan.
– Lammet forsyningskjede
De månedlige aktivitetsindeksene for et 40-talls land, også Norge, kommer i løpet av dagen. Den offisielle kinesiske pmi-indeksen for storselskaper, hvor innkjøpssjefsindekser blir bedt om å vurdere aktivitetsnivået for egen bedrift, økte i mars til 52.
I februar, da situasjonen var på det alvorligste i Kina, falt pmi-indeksen til et rekordlavt nivå med 35,7 poeng. Pmi-indeksen for øvrige deler av kinesisk økonomi falt til under 30.
Den konkurrerende Caixin/Markit Manufacturing Purchasing Managers’ Index, hvor det er hovedvekt av små- og mellomstore privateide selskaper, kom også inn bedre enn ventet natt til onsdag. Konsensus lå på 45,5, men pmi-målingen kom inn på 50,1.
Det er rekordlave målinger i andre asiatiske land for mars med svært lav ordreinngang og fabrikker med lav utnyttelsesgrad.
Sør-Korea har klart å begrense spredning av koronaviruset, men den handelsavhengige økonomien er hardt rammet.
«Lammelsen i forsyningskjeden og et stup i nye ordrer førte til den kraftige nedgangen i vareproduksjonen siden begynnelsen av 2009. Dette er langt verre enn i februar og skyldes blant annet at koronavirusutbruddet ble oppgradert til en pandemi», skriver IHS Markit.
Et av de få lyspunkter fra Sør-Korea er at få fabrikker har stengt.
– Sør-Koreas suksess med å redusere spredningen øker sjansene for at økonomien vil friskmeldes tidligere. Når det er sagt, gitt den tunge eksponeringen mot handel og de globale konjunkturene, kan det verste for industrien fortsatt komme, sier Joe Hayes hos IHS Markit i en kommentar.
Første resesjon siden 1991
Andre land er ikke ukjente med resesjoner. Asia ble rammet under gjelds- og valutakrisen i 1997/98, dotcom-boblen, terrorangrepene, tsunamien, finanskrisen i 2008 og andre hendelser. Australia er den eneste økonomien som har klart å stå mot.
Det er 29 år siden landet sist var inne i en resesjon. En hel generasjon er vokst opp med sammenhengende økonomisk vekst – og en husholdningsgjeld som ligger like bak Norge på rundt 220 prosent av årsinntekten, ifølge OECD.
Kina står for rundt en tredjedel av den australske eksporten.
– Vi er mer eksponert mot Kina og dette kan bli en vanskelig periode for Kina for de neste tre til fem årene. Det vil bli færre turister fra Kina, de vil ikke sende så mange studenter hit. Jeg tror ikke næringslivet vil reise seg de neste 12 månedene. Det vil ta flere år, sier professor Warren Hogan ved University of Technology Sydney til South China Morning Post.
Finansinstitusjoner og OECD er enige om at Australia er inne i en resesjon. Arbeidsledigheten ventes å havne på mellom 10 og 25 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.