De amerikanske børsene opplevde sin verste uke siden i mars i forrige uke og med en nedgang i den industritunge Dow Jones-indeksen på 4,6 prosent for oktober måned. Asia-børsene har stabilisert seg

Nye økonomiske statistikker fra blant annet Kina, Taiwan, Japan, Sør-Korea og deler av Sørøst-Asia tyder på at den økonomiske aktiviteten er i ferd med å ta seg opp igjen.

«Optimismen i japansk næringsliv har ikke vært høyere siden juli 2017», skriver Jibun Bank.

Høy aktivitet i industrien

To aktivitetsindekser for oktober tyder på solid etterspørsel i den kinesiske industrien. Caixin/Markit Purchasing Managers’ Index, hvor det er en overvekt av mellomstore privateide selskaper, ble publisert mandag morgen, og denne endte på 53,6 for oktober.

Dette er den høyeste målingen siden januar 2011.

«Dette er en indikasjon om at oppgangen i industrien fortsetter å ta seg opp etter koronapandemien», skriver Caixin Insight Group i rapporten.

Dette er sjette måned på rad målingen ligger på over 50, som er skillet mellom en oppgang og nedgang. Den offisielle PMI-indeksen, hvor store statskonglomerater inngår, kom inn på 51,4 – åttende måned med vekst.

«Det er veldig sannsynlig at oppgangen fortsetter de neste månedene, men det er fortsatt betydelig usikkerhet utenfor Kina. Beslutningstagere må være forsiktige før de normaliserer penge- og finanspolitikken som er blitt justert under koronapandemien», sier seniorøkonom Wang Zhe hos Caixin Insight Group i en kommentar.

Tilbake til normalen

Capital Economics viser til «fortsatt høy etterspørsel etter kinesiske produkter» på eksportmarkedene.

Analyseselskapets China Activity Proxy tyder på at den kinesiske økonomien er tilbake på nivåer som den var på før koronasmitten startet for 10 måneder siden og Kina stengte delvis ned.

Økonomer som følger den kinesiske økonomien tett tror det økonomiske veksten i inneværende kvartal vil havne på 5,8 prosent.

Her er Melbournes pandemifakta om alkoholforbruk og psykiske lidelser etter en av verdenshistoriens strengeste lockdowns
Melbourne i Australia har tre måneder med streng nedstengning bak seg. – Det er en enorm kostnad som er betalt. Det er det ingen tvil om, sier Terry Slevin i Public Health Association.
03:15
Publisert:

«Med sterk vekst i eksporten og en bedring for det innenlandske forbruket og investeringer, kan dette bli et av de beste kvartalene på flere år», skriver Gavekal Economics i en ny rapport.

I 2021 ventes det en vekst i Kina på 8,4 prosent – under forutsetning av at koronapandemien blir kontrollert i resten av verden. Kina vil, som et av få land, få vekst i 2020. En ventet vekst på vel to prosent blir sannsynligvis den laveste veksten siden slutten av kulturrevolusjonen for 44 år siden.

PMI-rapportene for oktober fra Taiwan, Sør-Korea og Japan viser en bedring. Høy etterspørsel fra Kina er blant hovedårsakene.

– Ikke spekulativ boble

Uken starter med en svak oppgang ved de største børsene i Asia – ledet av hovedindeksene ved børsene i Tokyo og Seoul, som var godt over en prosent høyere etter et par timers handel.

– Asia er blitt en trygg havn. De to hovedfaktorene som driver markedene nå, usikkerhet rundt det amerikanske presidentvalget og nedstengning i Europa, har en tendens til å påvirke USA og Europa mer enn Asia, sier fondsforvalter Jian Shi Cortesi hos GAM Investment Management til Bloomberg.

Ikke siden 2008 har samleindeksen MSCI Asia Pacific Index slått verdensindeksen MSCI All-Country World Index mer enn den gjorde i oktober – med over 3,5 prosentpoeng.

Internasjonale investeringer i kinesiske aksjer har økt med 50 prosent til 2460 milliarder yuan (3500 milliarder kroner) det siste året, ifølge den kinesiske sentralbanken – under fire prosent av den totale markedsverdien av de børsnoterte selskapene ved de kinesiske børsene.

Dette kommer etter at restriksjonene på utenlandske aksjekjøp i Kina er fjernet. Den brede kinesiske aksjeindeksen CSI 300 har steget med 13,5 prosent i år. Den amerikanske S&P 500-indeksen er flat. Det kinesiske aksjemarkedet er blitt verdens nest største.

– Gitt den svært lave institusjonelle eksponeringen til Kina nå vil det komme store kapitaloverføringer inn i kinesiske aksjer og obligasjoner. Dette vil være begynnelsen på en langvarig trend og ikke en spekulativ boble, sier sjeføkonom Anatole Kaletsky hos Gavekal Research til den japanske næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun.

Frykter Kinas langtidsstrategier

Den kinesiske kommunistledelsen avholdt en viktig strategikonferanse i forrige uke hvor den neste femårsplanen ble vedtatt og utviklingsmål for de neste 15 årene. Målet er å bli mindre økonomisk avhengig av omverdenen, men samtidig dra fordeler av globalisering.

– Folk må skjønne at den amerikanske politikken er veldig avhengig av hva Kina foretar seg. Hvis Kina fortsetter med den politikken de gjennomfører nå, med femårsplanen og en mer langsiktig forsknings- og teknologiplan, vil dette utløse en negativ respons fra USA og fra andre, sier seniorforsker Scott Kennedy ved Center for Strategic and International Studies til Nikkei Asia.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.