Det er seks måneder siden de første bekreftede smittetilfellene av koronaviruset Covid-19 ble dukket opp utenfor Kina. Storbyen Wuhan, som få utenfor Kina kunne plassere på kartet, var i flere uker episenteret for spredningen. Nå advares det mot en ny, ukjent lungesykdom.
Flere syke enn fra koronaviruset
Den kinesiske ambassaden i Kasakhstan kom på torsdag med en advarsel om «ukjent lungebetennelse» i landet. Kina har en 1800 kilometer lang grense mot Kasakhstan.
«Dødsraten for denne sykdommen er mye høyere enn koronaviruset. Landets helsemyndigheter gjennomfører forskning på viruset, men har ennå ikke identifisert det», advarte den kinesiske ambassaden på torsdag, ifølge South China Morning Post og Global Times.
Kasakhstans helseminister sier til nyhetsbyrået Kazinform at to til tre ganger flere har vært syke av den ukjente lungesykdommen enn koronaviruset i juni. Antall dødsfall fra lungebetennelse i år er mer enn doblet sammenlignet med samme periode i fjor.
Ifølge Johns Hopkins University er det bekreftet koronasmitte hos 53.000 mennesker og 264 dødsfall i Kasakhstan. Over 1,6 millioner mennesker er testet for koronaviruset, ifølge landets utenriksdepartement.
Kasakhstans president bekreftet på onsdag en kraftig økning av lungebetennelse. Det skal ha vært over 32.000 tilfeller av den «ukjente lungebetennelsen» fra 29. juni til 5. juli og 451 dødsfall.
– På grunn av at karanteneforskriftene ikke er overholdt, systemsvikt hos den tidligere ledelsen i helsevesenet, sendrektighet hos guvernører må vi håndtere en ny smittebølge fra koronaviruset – samtidig som det er utbrudd av lungebetennelse, sa Kassym-Jomart Tokajev, ifølge nyhetsbyrået Kazinform.
Den kinesiske ambassaden oppfordrer kinesere i landet om å bruke de samme forholdsreglene som de gjør for å beskytte seg mot koronaviruset.
Lavere dødelighetsrate fra vaksine
Forskere har siden tidlig i vinter hatt en teori om at i land som har hatt obligatorisk BCG-vaksine mot tuberkulose har det vært lavere dødelighet fra koronaviruset. I Norge har vaksinen vært tilgjengelig siden 1920-årene. Teorien har vært omstridt.
Ny forskning foretatt av forskere fra National Institutes of Health (NIH) og Virginia Tech konkluderer med at det er en klart sammenheng mellom land som har gitt BCG-vaksinen og lavere dødsrater fra koronaviruset.
De har sammenlignet dødsfallene i Tyskland. I det tidligere Øst-Tyskland ble det gitt BCG-vaksine fra 1951. I Vest-Tyskland startet de først i 1961. Forskningsrapporten viser at dødeligheten hos eldre tyskere som fikk vaksine fra Øst-Tyskland er 2,9 ganger lavere enn de som vokste opp i Vest-Tyskland.
– I vår første undersøkelse fant vi at land med mer utbredt BCG-vaksine hadde en lavere dødelighetsrate, sier Luis Escobar, som er en av tre forskere bak studien, til medicalexpress.com.
I Norge fikk alle i åttendeklasse BCG-vaksine fra 1947 til 1995, da den ble frivillig. Allmenn BCG-vaksinasjon av ungdom med lav risiko for tuberkulose opphørte etter skoleåret 2008/2009, ifølge Folkehelseinstituttet.
I Sverige opphørte vaksinering på midten av 1970-tallet. I USA har det aldri vært omfattende vaksinering.
Flere kliniske studier er underveis, blant annet hos helsepersonell i Australia og Nederland, for å få bekreftet om vaksinen har en effekt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.