Det er ti uker siden store deler av Kina stengte og over 60 millioner mennesker ble ilagt karantene. På det tidspunktet hadde Kina rundt 600 bekreftede tilfeller av koronaviruset.
Strenge tiltak i blant annet episenteret Wuhan sørget for at smitten stabiliserte seg på like under 80.000 smittede for en måned siden, ifølge offisielle statistikker. De siste ukene er det ikke meldt om lokal smitte av betydning i Kina. Smitten er importert fra andre land.
Når de offisielle statistikkene innrapporteres i løpet av dagen, vil disse vise at det var rundt 800.000 smittede i hele verden på mandag – ti ganger så mange som i Kina.
Overraskende oppgang
I februar stupte aktiviteten ved kinesiske fabrikker til et rekordlavt nivå, ifølge den månedlige aktivitetsindeksen PMI (purchasing manager’s index). Det var ventet en bedring i mars, men fortsatt en måling på under 50-tallet som skiller mellom en oppgang og nedgang.
Natt til tirsdag kom den offisielle pmi-målingen og denne viste en overraskende oppgang med en måling på 52 for mars. Dette er den høyeste målingen siden mai 2012.
– I februar var det full stans for den kinesiske økonomien. Det krever ikke mye for å få en vekst fra et så lavt utgangspunkt, sier Qian Wang, som er sjeføkonom for Vanguard Investment Strategy for Asia, til CNBC.
Konsensus lå på 45, men en rekke finansinstitusjoner sa i forkant av publiseringen de ville si seg fornøyd med alt over 38.
Høyere etterspørsel
Ifølge National Bureau of Statistics har det vært en bedring i hvordan koronaviruset er kontrollert og redusert spredning i landet. Dette har ført til en akselerering i aktiviteten ved fabrikkene som inngår i undersøkelsen – i hovedsak storselskaper.
Produksjonsindeksen var på 54,1 – en forbedring på 26,3 poeng fra februar. Nye ordrer ligger også over 50-tallet med 52, mot 29,3 i februar.
«Dette er en indikasjon på at etterspørselen har tatt seg opp», skriver National Bureau of Statistics.
På onsdag kommer en konkurrerende pmi-indeks, hvor små- og mellomstore selskaper inngår.
PMI-indeksen er basert på en spørreundersøkelse blant innkjøpssjefer.
«Det er en god påminnelse om at PMI er en relativ og ikke absolutt indikator. Men det er en indikasjon på en robust oppgang i Kina i mars,» skriver sjeføkonom Simon Baptist hos The Economist Intelligence Unit i en twitter-melding natt til tirsdag.
Ikke en friskmelding
Capital Economics tolker PMI-målingen som nok et bevis på at aktiviteten er i ferd med å ta seg opp, men kommer med en advarsel mot å tro at verden snart ser slutten på koronapandemikrisen og at dette er å tolke som en friskmelding av Kina.
«Dette betyr ikke at produksjonen er tilbake på samme nivåer som før koronakrisen. Det betyr ganske enkelt at den økonomiske aktiviteten forbedret seg svakt mot den elendige aktiviteten i februar. Den er fortsatt godt under hva den var før viruset rammet. Dette stemmer med de daglige aktivitetsindeksene,» skriver analyseselskapets Kina-økonom, Julian Evans-Pitchard, i en ny rapport.
Rundt 90 prosent av ansatte var tilbake på arbeidsplassene ved kinesiske fabrikker ved slutten av forrige uke, ifølge det kinesiske industridepartementet.
Oppgang ved Asia-børsene
Asia-børsene har reagert positivt på aktivitetsindeksen fra Kina, men har stålsatt seg for elendige økonomiske statistikker de neste ukene for første kvartal.
For hele kvartalet har de kinesiske børsene klart seg best. Shanghai-indeksen har falt med 11 prosent. Ved Shenzhen-børsen er fallet på under ti prosent.
Filippinene, India og Thailand har lagt bak seg et kvartal med et fall i nøkkelindeksene på rundt 32 prosent.
Japan, Sør-Korea, India og landene i Sørøst-Asia kommer med pmi-målinger onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.