Den årlige Folkekongressen i Kina åpnet på fredag etter å ha blitt utsatt i nesten tre måneder på grunn av koronaviruset. Det er høy arbeidsledighet i Kina og for første gang vil det ikke bli satt økonomiske vekstmål for verdens nest største økonomi.

– Dette skyldes at landet vårt står foran en situasjon som gjør det vanskelig å forutsi utviklingen på grunn av koronapandemien, verdensøkonomien og handelssituasjonen, sa statsminister Li Keqiang da han holdt åpningstalen.

Alle delegatene, med unntak av kommunistledelsen, brukte munnbind da Folkekongressen åpnet fredag morgen – over to måneder forsinket. Dette ble markert med en stille hyllest til alle som er rammet av koronapandemien.
Alle delegatene, med unntak av kommunistledelsen, brukte munnbind da Folkekongressen åpnet fredag morgen – over to måneder forsinket. Dette ble markert med en stille hyllest til alle som er rammet av koronapandemien. (Foto: LEO RAMIREZ/AFP/NTB Scanpix)

I fjor satte den kinesiske regjeringen et vekstmål på mellom seks og 6,5 prosent og de offisielle statistikkene viste en vekst på 6,1 prosent. Kina har alltid klart å innfri vekstmålene siden markedsreformene startet for 40 år siden.

– På grunn av den store usikkerheten forårsaket av koronapandemien vil vi prioritere å stabilisere arbeidsmarkedet og sikre levestandarden, sa Li fredag morgen i Beijing.

Kinas statsminister Li Keqiang (til høyre) og president Xi Jinping vil for første gang ikke sette et offisielt vekstmål for landets økonomi for 2020. – Dette skyldes at landet vårt står foran en situasjon som gjør det vanskelig å forutsi utviklingen på grunn av koronapandemien, verdensøkonomien og handelssituasjonen, sa Li.
Kinas statsminister Li Keqiang (til høyre) og president Xi Jinping vil for første gang ikke sette et offisielt vekstmål for landets økonomi for 2020. – Dette skyldes at landet vårt står foran en situasjon som gjør det vanskelig å forutsi utviklingen på grunn av koronapandemien, verdensøkonomien og handelssituasjonen, sa Li. (Foto: LEO RAMIREZ/AFP/NTB Scanpix)

Den kinesiske økonomien krympet med 6,8 prosent i første kvartal. I fjor var målet å skape 11 millioner nye arbeidsplasser. I år er listen lagt til ni millioner.

Den offisielle arbeidsledigheten var på 5,5 prosent i 2019. I år er målet satt til å holde den på seks prosent, ifølge Li. Det er store mørketall i de offisielle statistikkene da flere hundre millioner migranter som jobber i andre regioner ikke inngår.

Det internasjonale pengefondet (IMF) spår en økonomisk vekst på 1,2 prosent for Kina i 2020. Dette er høyere enn private finansinstitusjoner, som spår at Kina vil havne i en resesjon i år – som de fleste andre land.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.