Da makroøkonomer satte seg ned med krystallkuler, tarotkort og regneark for å spå hvordan den økonomiske utviklingen for 2020 ville bli, var det presidentvalget i USA, brexit og handelskrigen mellom USA og Kina som skapte mest usikkerhet.

Ingen hadde forutsett en pandemi i 2020 som en aktuell risiko. Idet nyttårsrakettene var i ferd med å skytes opp den 31. desember, kom de første meldingene om et utbrudd av en mystisk lungesykdom ved et ferskmarked i den kinesiske storbyen Wuhan.

Oppjusterer Kina-vekst

Nå kommer spådommene for neste år. Det er mer optimisme å spore enn det var for få måneder siden. Det antas at fire vaksiner fra vestlige farmasiselskaper vil være godkjente for bruk i første kvartal. I tillegg kommer vaksiner fra Kina som mange land setter sin lit til.

Den økonomiske aktiviteten i Kina er tilbake på samme nivå som den var for 12 måneder siden. Det har nesten ikke vært lokale utbrudd siden nedstengningen i vinter. Den økonomiske aktiviteten stupte i første kvartal, men begynte å ta seg opp igjen fra mai måned.

Kredittvurderingsselskapet Fitch Ratings oppjusterte torsdag vekstprognosene for Kina, som er verdens nest største økonomi, til en vekst på åtte prosent i 2021. Dette er en oppjustering fra tidligere prognoser fra i høst.

«Dette er betydelig over våre prognoser om et vekstpotensial på rundt 5,5 prosent på lang sikt,» skriver Fitch.

Kinesiske merkevarer blir sterkere av pandemien
Koronapandemien styrker lokale kinesiske merkevarer.
00:60
Publisert:

De peker på økonomiske statistikker fra de siste månedene som tyder på høy aktivitet i det private forbruket. Befolkningen lever som vanlig, de reiser, næringslivet avholder konferanser og tjenesteytende sektor går så det suser.

Den kinesiske eksporten økte med 21,8 prosent i november – ti prosentpoeng høyere enn konsensus. Overskuddet på handelsbalansen på 75,4 milliarder dollar i forrige måned var det høyeste noensinne.

– Vil overraske positivt

Analyseselskapet Capital Economics, som vanligvis er skeptisk til de offisielle kinesiske statistikkene, mener Kina vil få en økonomisk vekst på ti prosent i 2021. De benytter sin egen «China Activity Proxy»-modell for å justere for avvik.

«Kina har slått tilbake raskere og sterkere enn hva de fleste ventet. Vi tror den kinesiske økonomien vil fortsette å overraske positivt en god stund til,» skriver Capital Economics i sin årskavalkade.

Analyseselskapet forsvarer prognosene de kom med for 12 måneder siden for 2020 på Kina.

«Vi ventet lavere vekst, større investeringer i infrastruktur, rentekutt og vi skjønte retningen den kinesiske økonomien ville ta. Koronapandemien gjorde at alle prognoser måtte skrotes – også våre», skriver Kina-økonom Julian Evans-Pritchard.

Den største risikoen for den kinesiske økonomien 2021 er eiendomssektoren, ifølge Capital Economics.

«Kinesiske beslutningstagere har igjen vist en imponerende evne til å skape etterspørsel i en nedgangsperiode. Men, den investeringsstyrte oppgangen har ikke endret de strukturelle svakhetene på tilbudssiden med en avtagende avkastning. De kan ha blitt forverret,» advarer Capital Economics.

Høyest vekst i verden

Oxford Economics skriver i en ny rapport at optimismen rundt vaksiner vil redusere risikoen i de fleste fremvoksende markeder i 2021. Verdiskapingen i fremvoksende markeder i Asia utenfor Kina vil først nå nivået den var på før pandemien i tredje kvartal neste år.

Sør-Korea, Taiwan og Japan er godt i gang med en normalisering.

– Asia-regionen er fortsatt godt posisjonert til å fortsette å vokse mer enn resten av verden. Den robuste veksten i 2020 skyldes i stor grad den sterke utviklingen hos en håndfull land. Vi tror dette vil endre seg i 2021 når India og Sørøst-Asia kommer etter, sier sjeføkonom for India og Sørøst-Asia hos Oxford Economics, Priyanka Kishore, i en kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.