Uken starter med fortsatt volatilitet ved de asiatiske børsene, men ikke den samme panikken som de siste par ukene, hvor det har vært bevegelser på over seks prosent for nøkkelindeksene nesten daglig.

Tokyo-børsen har falt med nesten fire prosent, men Nikkei-indeksen ligger over 12 prosent høyere enn handelen åpnet forrige mandag.

«Det store spørsmålet for markedene er om de enorme krisepakkene som så langt er innført over hele verden vil være nok til å hjelpe verdensøkonomien til å motstå sjokket fra restriksjonene som er innført», skriver National Australia Bank i morgenrapporten.

Japan, som har hatt begrenset smitte de siste månedene, har opplevd en økning de siste dagene. Befolkningen i Tokyo og Osaka ble oppfordret til å holde seg innendørs i helgen.

Økt aktivitet ved havner

Etter å ha holdt stengt fra andre halvdel av januar, begynte kinesiske fabrikker å starte produksjonen igjen i slutten av februar. Det har gått sent på grunn av smittefare og reiserestriksjoner – tilsvarende hva resten av verden først opplever nå.

Aktiviteten i Kina har snudd de siste par ukene. Antall fraktskip som har forlatt Shanghai-havnen i Kina, som er verdens største containerhavn, har økt kraftig de siste to ukene, ifølge Orbital Insights. Selskapet analyserer satellittbilder.

Ved inngangen til mars hadde Kina 80.000 smittede fra koronaviruset. Idet måneden snart er over viser de offisielle statistikkene at antall smittede har økt med 2350 i løpet av måneden. Nesten alle tilfellene er importerte fra andre regioner – i hovedsak Europa og USA.

– Kina forsøker å finne svar på spørsmålet alle land og steder i verden før eller senere må stille seg: hvordan kan en normalisere og gjenopprette samfunnsaktiviteter samtidig som å minimere sykdomsrelaterte farer som følge av smitte, sier epidemiolog Keiji Fukada ved University of Hong Kong til Sciencemag.

Produksjon på vei opp

Da Kina ble rammet hardt av koronaviruset i januar delte ikke landet detaljert informasjon med omverdenen som var til å stole på. Selskapets analyser viste at biltrafikken falt med 90 prosent på en ringvei i Beijing fra 14. januar og de neste to ukene.

De siste ukene har det vært en kraftig økning og går mot en normalisering i aktiviteten ved fabrikker.

– Oppgangen i godstrafikken gjenspeiler at kinesisk produksjon er på vei tilbake igjen, sier Simin Ngai hos Cirium, som analyserer logistikk- og reisedata, til Bloomberg.

Også ved havnene i Singapore og Rotterdam i Nederland, som er blant verdens største, er aktiviteten i ferd med å ta seg opp igjen – takket være handel med Kina.

Alternative aktivitetsdata

De neste to dagene kommer økonomiske aktivitetsrapporter (PMI) fra hele verden. Februarmålingen viste en rekordlav aktivitet for Kina med 35,7. Alt under 50 er en indikasjon på lavere aktivitet.

Konsensus på den offisielle kinesiske pmi-målingen for industrien for mars, som kommer tirsdag morgen, ligger på 45. Capital Economics mener pmi-målingen for industrien vil komme inn på 40.

Analyseselskapet benytter alternative data og statistikker for å få et bedre bilde av situasjonen i Kina fra uke til uke. Kullforbruket ved kraftverkene rundt industribyer har tatt seg opp de siste par ukene og nærmer seg 2017-nivå – målt i antall dager etter kinesisk nyttår.

«Kullforbruket og lysintensiteten ved industrianleggene tyder på at aktiviteten er tilbake til 70 til 80 prosent av 2019-nivået», skriver Capital Economics i en ny analyse.

Dyp resesjon i vente

De venter at Kinas bruttonasjonalprodukt (bnp) vil falle med 16 prosent i første kvartal og seks prosent i de neste tre månedene. Deretter vil det komme en oppgang i andre halvår. De er ikke i tvil om at Kina havner i en resesjon med en nedgang i bnp på tre prosent i 2020.

Dette vil snu neste år med en økonomisk vekst i 2021 på 14 prosent. Eksporten ventes å falle med 12 prosent i 2020, men øke med 15 prosent i 2011. Importen ventes å få en nedgang på 12 prosent i 2020 og få en vekst på 28 prosent neste år.

Det er under forutsetning av at det ikke kommer et nytt koronavirusutbrudd.

«Hvis Kina skulle få et nytt storstilt utbrudd vil de alvorlige konsekvensene raskt være tydelig for mange i Kina og verden vil merke det. Kinesiske tjenestemenn forsøkte å skjule det omfanget første gang og mislyktes», skriver Capital Economics.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.