For vel en uke siden fikk investorer en forsmak på alvoret i de kinesiske statistikkene med en betydelig nedgang i handelen. Mandag morgen kom andre nøkkelstatistikker. De ble betydelig verre enn ventet.

Konsensus lå på en nedgang i industriproduksjonen i januar og februar for hele Kina på tre prosent. Det endte på et fall på 13,5 prosent.

Detaljhandelen stupte med 20,5 prosent i årets to første måneder. Det var ventet en nedgang på fire prosent.

Investeringene falt med 24,5 prosent. Her var det ventet en nedgang på to prosent. Arbeidsledigheten har økt til 6,2 prosent i Kina – en ny rekord.

«De siste aktivitets- og forbrukerstatistikkene var mye svakere enn ventet. Det peker mot en langt dypere nedgang for den kinesiske økonomien enn under den globale finanskrisen», skriver senior Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos analyseselskapet Capital Economics mandag formiddag.

Det er ingen tvil om at Kina vil få det første nedgangen i den økonomiske aktiviteten i inneværende kvartal siden landet innførte markedsreformer og publiserte økonomiske statistikker som var sammenlignbare med andre land.

– Koronaviruset førte til at økonomien stoppet opp – fra fabrikker til forbruket. Når koronaviruset sprer seg til nesten overalt vil den globale etterspørselen og forsyningskjede rammes, sier Kina-økonom Iris Pang hos finansinstitusjonen ING til Bloomberg.

Selv om Kina har klart å få kontroll med nye smitteutbrudd er det langt fra over – nesten tre måneder siden de første smitteutbruddene i Wuhan.

«Statistikkene fra mars vil sannsynligvis bli verre», skriver Capital Economics og er opptatt av at arbeidsledigheten har skutt i været – som vil ramme det private forbruker fremover.

På toppen av dette kommer ventet langt lavere etterspørsel fra Europa og USA, som først de siste par ukene har våknet opp til koronavirustrusselen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.