Over 200 millioner mennesker har fått påvist koronasmitte siden pandemien startet for over 18 måneder siden, ifølge Worldometer. Det er registrert 4,2 millioner dødsfall. Mørketallene antas å være store, særlig i folkerike land som Brasil, India og Indonesia.

Økende smittetrend

I Kina er det igangsatt massetesting i storbyen Wuhan i et forsøk på å få kontroll med et av de mest omfattende smitteutbruddene. Deltavarianten har spredt seg til halvparten av de kinesiske provinsene de siste to ukene og reiser frarådes mellom provinser.

«Den største bekymringen vi har er at covid-19 skal returnere til Kina. Aggressive tiltak kan sørge for at de får det under kontroll. Spørsmålet er hvor raskt dette kan skje og til hvilken pris», spør finansinstitusjonen ING i morgenrapporten fra Singapore.

Finansinstitusjonen Nomura har nedjustert vekstprognosene for Kina fra tredje kvartal fra 6,4 prosent til 5,1 prosent på onsdag. For fjerde kvartal nedjusteres veksten fra 5,3 prosent til 4,4 prosent.

Pandemien Over
Når vil pandemien være over?
02:45
Publisert:

– Selv uten restriksjoner på reiser ville mange unngå å reise og spise ute. Den kinesiske vaksineringen øker, men kinesiske myndigheters nulltoleranse på smitte vil ikke endres på kort sikt. Forbruket vil bli holdt nede de neste kvartalene, sier sjeføkonom Wang Dan hos Hang Seng Bank til South China Morning Post.

– Langt farligere

Deltavarianten av koronaviruset, som først ble identifisert i India, er dominerende i de fleste land. Terskelen for å nå flokkimmunitet er på over 80 prosent, og potensielt nærmere 90 prosent, ifølge ny amerikansk forskning.

– Estimatene for det opprinnelige koronaviruset var på mellom 60 og 70 prosent. Deltavarianten er dobbelt så smittsomt. Det er tydelig at dette er langt farligere enn det originale viruset, sa professor Richard Franco ved University of Alabama på en pressekonferanse i regi av Infectious Diseases Society of America på tirsdag, ifølge Bloomberg.

Rundt 50 prosent av amerikanerne er fullvaksinerte. I Norge er 1,8 millioner mennesker fullvaksinerte. Det er satt 4,1 milliarder vaksinedoser i hele verden og 14,8 prosent av verdens befolkning er fullvaksinerte. I lavinntektsland har 1,1 prosent fått første dose.

Eksperter holder et øye med en «delta pluss»-variant (B. 1.617.2.1). Denne kan være mer smittsom enn deltavarianten og binder seg lettere til celler i lungene og kan være resistent mot eksisterende behandlingsmetoder.

– Dette er en naturlig prosess. Virus ønsker å bli dominerende. Vi kommer til å se andre varianter. De vil sannsynligvis bli mer effektive med tiden, sier Richard Novak, som leder avdeling for smittsomme sykdommer ved University of Illinois Health, til Washington Post.

Må leve med viruset

Verdens største økonomier har lagt frem de økonomiske statistikkene for andre kvartal. De var preget av avdempet optimisme.

«På mange måter er dette gamle data. De tar for seg en periode hvor mange økonomier var nedstengte og ble avsluttet før den raske spredningen av deltavarianten begynte å legge mørke skyer over utsiktene», skriver sjeføkonom Neil Shearing hos analyse- og rådgivningsselskapet Capital Economics i en ny rapport.

Mye har skjedd i løpet av sommermånedene og vekstprognosene for resten av året er i ferd med å bli nedjustert på grunn av de nye smittebølgene.

«Den beste perioden av oppgangen er bak oss. Den raske spredningen av deltavarianten er en påminnelse om at vi må lære å leve med viruset i årene som kommer», skriver Shearing.

Han mener at den kinesiske veksten har allerede sakket og den amerikanske oppgangen vil sannsynligvis avta fra tredje kvartal. Det samme vil skje for Storbritannia og EU senere i år. Den økonomiske veksten vil bli lavere i 2022 enn i 2021.

«Det er viktig å se dette i et perspektiv. Det betyr ikke at veksten stanser, men at økonomiene normaliserer seg», ifølge sjeføkonomen hos Capital Economics.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.