Over 760 personer er smittet av koronaviruset i Sør-Korea – mer enn en 20-dobling på under en uke og 161 nye tilfeller det siste døgnet. Minst syv personer er bekreftet døde. Myndighetene har forsøkt å isolere byer og begrense den økonomiske aktiviteten.

– Spredningen av viruset står overfor et viktig vendepunkt. De neste dagene vil bli avgjørende, sier president Moon Jae-in.

Frykten råder ved børsene

Børsene faller i Asia i morgentimene på mandag. Nøkkelindeksen ved Seoul-børsen i Sør-Korea falt med over tre prosent i løpet av et par timers handel.

«Det er en overhengende fare for økonomiske vanskeligheter i Sør-Korea», skriver storbanken Citi i sin morgenoppdatering på mandag.

Samsung Electronics, som er landets største selskap, innstilte produksjonen ved en mobilfabrikk i helgen etter en ansatt var bekreftet smittet. Produksjonen skal gjenstarte på mandag.

«Frykten for viruset sprer seg mye raskere enn selve viruset i økonomien», påpeker Citis analytikere.

Selv om virussmitten så langt er begrenset til en sørkoreansk storby mener storbanken at de økonomiske konsekvensene vil spre seg til hele landet.

«Forbruket vil avta for å redusere direkte kontakt mellom mennesker. Utsalg og fabrikker stenger av ulike årsaker; være seg eksponering mot viruset, forsyningsproblemer eller rene økonomiske tap», skriver Citi.

Frykten er merkbar i andre markeder på mandag. Nøkkelindeksen ved Sydney-børsen i Australia har falt med 2,3 prosent. Tokyo-børsen holder stengt, men future viser en nedgang på 3,1 prosent.

Dow Jones Futures ligger an til å falle med over 400 poeng mandag morgen – tilsvarende 1,4 prosent. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen ligger 2,0 prosent lavere ved 4-tiden natt til mandag.

– Alvorligste folkehelsekrise

Antall nye smittede i Kina har falt den siste uken. Etter å ha stått stille i over en måned forsøker fabrikker å starte produksjonen. Det viser seg vanskelig. Det er vanskelig for ansatte å komme på jobb og logistikk- og transporttjenester er underlagt restriksjoner.

Finansinstitusjoner benytter blant annet luftforurensning og passasjertrafikken for å måle aktiviteten. Den 20. februar var kullforbruket ved seks store kullkraftverk 42,5 prosent lavere enn på samme dag i fjor, ifølge Nomura.

Kinas president, som har fått kritikk for ikke å ha tatt utbruddet på alvor tidlig nok, forsøkte å mobilisere styrkene i helgen under en videokonferanse med regionale ledere fra kommunistpartiet og militæret.

– Denne epidemien er den alvorligste folkehelsekrisen vi har opplevd, og den vanskeligste å forhindre og kontrollere. Dette er en alvorlig krise for oss, men også en viktig test. Vi må lære av de åpenbare feilene og manglene slik at vi er bedre forberedt til å håndtere fremtidige kriser, sa Xi, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

– Drastiske tiltak

I løpet av de siste dagene har «covid-19»-koronaviruset spredt seg raskt i andre deler av verden. I Sør-Korea mener eksperter at spredningen startet ved et trossamfunn, hvor en kvinne har vært en såkalt superspreder.

I Iran har 43 fått påvist smitte og åtte mennesker er bekreftet døde – flere omkomne enn i Sør-Korea. Det antas at antall smittede er langt høyere. Tyrkia, Pakistan, Afghanistan og Armenia har stengt grensene til Iran.

I Italia er minst tre personer døde og 155 bekreftet smittet. Myndighetene har svart med å avlyse sportsarrangementer i to regioner. Karnevalet i Venezia er avlyst og på søndag kansellerte Østerrike togforbindelsen med Italia i en periode.

– Vi er nødt til å ty til drastiske tiltak, sa regionpresident Luca Zaia i den italienske regionen Veneto på søndag.

Hva som startet som et isolert utbrudd i den kinesiske byen Wuhan, som få hadde hørt navnet på før utbruddet startet for knappe to måneder siden, har ikke bare rammet over 30 land, men også skapt frykt i andre land. Over 200.000 flyvninger er kansellert.

– Dette har selvfølgelig alvorlige konsekvenser for den franske økonomien, sier Frankrikes finansminister Bruno Le Maire til CNBC.

Rundt 90 millioner turister fra hele verden besøker Frankrike årlig. Reiselivssektoren står for rundt åtte prosent av verdiskapingen.

– Vi har færre turister, rundt 30 eller 40 prosent færre enn ventet, sier finansministeren.

– Negativ økonomisk innvirkning

Sentralbanksjefer og finansministre fra verdens 20 største økonomier har vært samlet på et møte i regi av Det internasjonale pengefondet (IMF) i Saudi-Arabia i helgen.

– Dette er en menneskelig tragedie, men det har også en negativ økonomisk innvirkning. Jeg har rapportert til G20 at selv om viruset kontrolleres om kort tid vil veksten i Kina og resten av verden rammes, sier IMF-sjef Kristalina Georgieva i en uttalelse.

IMF har nedjustert vekstprognosene for Kina til 5,6 prosent i 2020 – mot en ventet seks prosent vekst i januar.

– Men vi ser også på et mer alvorlig scenario hvor spredningen fortsette lenger og mer omfattende globalt, og hvor de økonomiske vekstkonsekvensene er mer langvarige, påpeker IMF-sjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.