Tokyo-børsen holdt stengt på mandag da verdens børser falt kraftig. Ved børsåpning på tirsdag falt Nikkei-indeksen med nesten fire prosent, men har tatt igjen litt av det tapte og har en en nedgang på 2,8 prosent når formiddagshandelen avsluttes.

I resten av Asia er det en blandet utvikling, men ikke tilsvarende panikk som det var på mandag. Seoul-børsen, som falt kraftig på mandag, går mot resten av Asia og har en oppgang på 1,1 prosent.

– Markedene hater usikkerhet. Koronaviruset er ansvarlig for den største makrousikkerheten i markedet på årevis. Investorer er veldig klare over at mange feilvurderte den økonomiske alvorlighetsgraden av viruset tidlig. Det gjør at de er mer åpne for å overveie de verst tenkelige scenarioene nå, sier analysedirektør Alec Young hos markedsanalyseselskapet FEST Russell til Bloomberg.

Nordea venter vekstfremmende mottiltak

Kina har i realiteten stått stille de siste fem ukene. Det er først nå at fabrikkene er i ferd med å få i gang produksjonen. Internasjonale investorer har våknet de siste dagene og skjønt at koronavirusutbruddet har alvorlige økonomiske konsekvenser.

«Tilbakeslaget i Kina og fotavtrykket på global vekst vil bli betydelig», skriver Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce i et nytt notat.

Myndighetene i Italia, Sør-Korea og Iran har iverksett tiltak for å begrense spredning, blant annet ved å isolere byer – tilsvarende hva Kina gjort i januar.

Dette har ført til store forstyrrelser for de globale forsyningskjedene. På toppen av dette kommer den internasjonale smitten til Sør-Korea, Iran og Italia – hvor godt over 1000 personer er smittet og hvor det er bekreftet 27 dødsfall fra koronaviruset.

– Den kraftige økningen i antall smittede over helgen til andre land har fått mange til å revurdere vekstprognosene for 2020. Vi kan raskt se et fall i inntjeningen og vekstutsiktene, sier markedsstrateg Ryan Derick hos LPL Financial Til CNBC

Nordea mener frykten er todelt.

«Dels at oppbremsingen av global vekst blir kraftigere enn tidligere antatt. Men enda verre; en frykt for at andre lands tiltak ikke vil være like effektive og at viruset utvikler seg til en global pandemi», skriver Bruce.

Nordea mener at erfaringene fra Kinas håndtering av utbruddet tilsier at spredningen lar seg kontrollere. For verdensøkonomien betyr dette at vekstfremmende mottiltak vil bli iverksatt.

«Dersom man får kontroll på spredningen, vil lavere renter igjen stimulere både økonomisk aktivitet og aksjemarkeder», skriver Nordeas sjefanalytiker i rapporten.

– Smittetoppen nådd i Kina

Den siste uken har antall smittede fra koronaviruset i Kina økt med 6,7 prosent. Fra midten av januar og den neste måneden økte antall smittede med over 30 prosent i døgnet. De siste to døgnene er det ikke meldt om nye smittede i de kinesiske storbyene Shanghai og Beijing.

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at smittetoppen ble nådd i Kina i begynnelsen av februar. WHO gir Kina skryt for å ha forhindret massespredning til hele verden ved blant annet å isolere Wuhan, med over 11 millioner innbyggere, for fem uker siden.

Disse tiltakene førte sannsynligvis til at flere hundre tusen mennesker unngikk å bli smittet, ifølge lederen for et team fra Verdens helseorganisasjon, som er i Kina og samarbeider med lokale eksperter.

– Hele verden står i gjeld til dere. Befolkningen i Wuhan har vært gjennom en ekstraordinær periode og dette fortsetter for dem, sa Bruce Aylward på en pressekonferanse på mandag.

Dødelighetsprosenten fra koronaviruset er på mellom to og fire prosent i Wuhan og 0,7 prosent i andre kinesiske provinser, ifølge generaldirektør WHOs Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse i Genève. Det er meldt om 2663 dødsfall i Kina.

Verdens helseorganisasjon har nektet å erklære koronaviruset covid-19 en «pandemi», som er definert som en epidemi som sprer seg på flere kontinenter. I Sør-Korea er det 893 bekreftede tilfeller på tirsdag – en økning på 60 siden mandag.

– Vi har allerede en koronavirusepidemi i Kina og nye, større utbrudd i Sør-Korea, Iran og Italia. Hvis disse ikke kan kontrolleres vil covid-19 falle inn under kriteriene for en pandemi, sier professor i smittsomme sykdommer ved University of Edinburgh til The Guardian.

Verdens helseorganisasjon mener det er for tidlig å erklære en pandemi.

– Hva vi ser er epidemier i ulike deler av verden som påvirker ulike land på ulike måter. Økningen av nye smittede utenfor Kina er svært bekymringsfullt, sa WHOs generaldirektør på pressekonferansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.