De offisielle statistikkene fra Kina viser at landet har klart å stanse lokal spredning av koronaviruset. I hele mars har antall smittede økt med kun 2000. De aller fleste er importerte tilfeller fra reisende fra Europa.

Kinesisk innreiseforbud

På torsdag gikk USA forbi Kina som det landet med flest smittede – med over 82000 personer. Smitten øker langt raskere i USA enn den gjorde i Kina de første fire ukene etter det ble passert 100 smittede og dette var en lokal epidemi. Over en halv million er smittet i verden.

USAs president Donald Trump ble bedt om å kommentere denne statistikken under en pressekonferanse på torsdag. Han sa at de kinesiske statistikkene ikke er til å stole på.

– Tallene viser bare hvor omfattende vi tester. Det er slik systemet vårt fungerer. Vi tester veldig mange mennesker. Jeg tror ingen vet hvem Kina tester og ikke tester. Vi vet ikke hva deres tall egentlig er, sa Trump.

Kina vil stenge grensene for nesten alle utlendinger, med unntak av diplomater og enkelte andre grupper med spesielle visum, fra midnatt natt til lørdag.

«Sett i lys av den raske spredningen av koronaviruset over hele verden har Kina besluttet å midlertidig suspendere innreisetillatelse til Kina for utenlandske statsborgere som har visum eller oppholdstillatelser», skriver det kinesiske utenriksdepartementet.

Samtidig ilegges det restriksjoner på alle flyselskaper. De får operere kun en internasjonal flyvning til hvert land i uken med en maksimal passasjerkapasitet på 75 prosent.

USA fortsetter å legge skylden på Kina for spredningen av koronaviruset.

Dette er de språklige koronaretningslinjene Trump ikke følger
Allerede i 2015 kom WHO med føringer for hvordan nye sykdommer og virusepidemier skal navngis.
00:45
Publisert:

– Dette er en Kina-skapt krise. Kineserne informert ikke oss fra tidlig til midten av desember da det var en krise med lokal smitte med en ny type koronavirus. Dette satte verden tilbake seks uker, sa Trumps handelsrådgiver Peter Navarro i et intervju med CNN torsdag kveld.

Fullstendig endring på en måned

Kinesiske fabrikker har hatt som mål å gjenåpne fabrikker og det meste av næringslivet innen slutten av mars. Dette er i ferd med å skje. Produksjonen går nesten som normalt ved fabrikker hvor alt fra Apples Iphoner produseres til møbelfabrikker.

– Dette er en fullstendig endring og er dramatisk. For en måned siden var det kundene våre som kom til oss og spurte om vi kunne levere som planlagt. Nå er det vi som jager dem og spør om vi fortsatt skal levere produkter som de har bestilt, sier Grace Gao, som eier en verktøysprodusent hvor 60 prosent av ordrene kommer fra Europa, til Bloomberg.

Over helgen kommer de månedlige aktivitetsindeksene fra over 40 land, blant annet Kina. En forsmak kom tidligere denne uken og de viser en elendig aktivitet over hele verden de første to ukene i mars. Siden er det blitt verre med en kraftig spredning av koronaviruset.

– Dette er definitivt den andre sjokkbølgen for den kinesiske økonomien. Den globale spredningen av viruset vil påvirke den kinesiske produksjonen via to kanaler: forstyrrelser i forsyningskjeden og etterspørselsnedgang, sier makroøkonom Xing Zhaopeng hos Australia & New Zealand Banking Group til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.