I begynnelsen av mai begynte land å forsiktig åpne opp etter en over seks uker lang nedstengning. Antall bekreftet smittede av koronaviruset covid-19 hadde passert tre millioner mennesker. Nå nærmer antallet seg åtte millioner og det øker med rundt 140.000 hver dag.

Frykter nye restriksjoner

Kina har siden begynnelsen av mars hatt i overkant av 80.000 bekreftede smittetilfeller og i mai var det enkelte dager med en økning på under ti nye tilfeller. Alle har i lang tid vært fra kinesere som har kommet tilbake fra andre land.

På lørdag ble 53 personer i Beijing testet positivt for covid-19. Nesten alle jobbet ved ferskmarkedet Xinfadi, som er ansvarlig for 90 prosent av alt av frukt og grønnsaker som omsettes i den kinesiske hovedstaden. På søndag ble det registrert 49 nye tilfeller.

Dette er den største økningen i Kina siden april og det første lokale smitteutbruddet av betydning siden februar. Smitten er den første som er registrert i Beijing på 55 dager. Kinesiske medier skriver at det er tatt i bruk tiltak som vanligvis gjelder i krigstid for å begrense smitten.

«Helgens nyheter har gjort lite for å lette bekymringene om at det må innføres nye restriksjoner», skriver National Australia Bank i morgenrapporten på mandag.

Storbankens økonomer skriver at det var ventet en økning i smitten når land begynte å åpne opp igjen.

«Spørsmålet er om tiltakene for å identifisere smitte er effektive nok til å gi mulighet for lokale restriksjoner uten å måtte stenge hele økonomiene igjen», skriver teamet, ledet av strateg Rodrigo Catril.

Nytt børsfall

Asia-børsene har falt svakt ved inngangen til en ny uke med en nedgang for hovedindeksene på rundt en prosent. De amerikanske fremtidsindeksene peker mot en nedgang ved Wall Street når børsene åpner senere i dag. S&P 500 futures har falt med 1,5 prosent.

«Vi antar at en ny smittebølge sannsynligvis vil være mer håndterbar gitt erfaringen fra tidligere», skriver finansinstitusjonen Morgan Stanley.

I USA er det rundt 25.000 nye smittetilfeller daglig og en økning i delstatene Alaska, Oregon og Arizona. I India gjøres 500 jernbanevogner klare med 8000 sykehussenger for å øke kapasiteten etter en kraftig økning i antall nye koronasmittede de siste tre ukene.

– Det er en risiko for at den andre smittebølgen kommer, sier investeringsdirektør Chris Iggo hos AXA Investment Managers til Bloomberg.

Capital Economics skriver at en ny smittebølge er den største risikoen til verdipapirmarkedene, men tror også at land er bedre forberedt til å håndtere dette enn de var i vinter.

Frykter storbølge uten vaksine

Finansinstitusjonen ING mener det er feil å bekymre seg over en «ny smittebølge».

«Den første globale smittebølgen har faktisk aldri tatt slutt. Siden begynnelsen av mai har det vært økning i smitten», påpeker analysesjef Robert Carnell i morgenrapporten fra Asia.

Carnell skriver at siden 20. januar har det siste han har gjort før han har sovnet vært covid-19 og det første han har tatt tak i om morgenen.

«Hvis vi fortsatt er i den første bølgen på verdensbasis er det mulig at storbølgen fremdeles er ute og venter på å slå inn så lenge det ikke eksisterer en vaksine», skriver han.

Han har tatt for seg smittestatistikkene for siste uke og med unntak av USA er det fremvoksende land som Saudi-Arabia, Mexico, Pakistan, Russland, India og Brasil som har den største smitteøkningen.

«Poenget mitt er at forestillingen om at gjenåpningen av verdensøkonomien kun kunne finne sted hvis en overså fremvoksende markeder. Ettersom disse står for 60 prosent av den globale verdiskapingen var dette aldri særlig smart», skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.